c S
Ministrstvi različno o razlogih za nespremembo odloka, ki bi omogočil porabo viška sredstev ZZZS 17.07.2018 07:30 Ljubljana, 16. julija (STA) - Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so finančnemu ministrstvu že aprila predlagali spremembo odloka, s katero bi ZZZS omogočili porabo presežka prihodkov. A sta finančno ministrstvo in vlada zavzela stališče, da vlada opravlja tekoče posle, zato odloka ne bodo spreminjali. Po pojasnilu ministrstva za finance je spremembo zavrnila koalicija.

Kot so pojasnili, je bilo ministrstvo za finance pripravljeno pripraviti spremembo letošnjega odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država, ki pokriva obdobje 2018-2020, "vendar je koalicija spremembo zavrnila, ker je niso prepričali nameni oz. načrt ministrstva za zdravje, za katere naj bi ZZZS porabil dodatna sredstva".

"Ministrstvo za finance tako ni nikdar trdilo, da je sprememba letošnjega odloka onemogočena, ker vlada opravlja tekoče posle. Prav nasprotno," so pojasnili. Ob tem so navedli, da so že aprila pripravili ustrezne dokumente, vendar ni bilo potrebnega soglasja za obravnavo na vladi. Po drugi strani pa so skupaj s službo vlade za zakonodajo ugotovili, da v kontekstu opravljanja tekočih poslov ne morejo pripraviti novega odloka za obdobje 2019-2021, ker bi ga morali podpreti s konkretnimi ukrepi za doseganje javnofinančnih ciljev, s čimer pa bi že presegli tekoče posle te vlade.

"Ministrstvo za finance sicer ostaja odprto za konstruktiven dialog, kar je v preteklosti že dokazalo. Ne nazadnje je bilo za skrajševanje čakalnih vrst in sanacijo finančnih težav bolnišnic v tem mandatu namenjenih precej sredstev," so še navedli.

Prihodki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bodo namreč letos višji, kot so jih načrtovali s finančnim načrtom. Če se bo trenutni trend nadaljeval, bo ZZZS letos razpolagal s 35 milijoni evrov več sredstev, kot so pričakovali.

Upravni odbor ZZZS je tako prejšnji teden pozval predsednika DZ Mateja Tonina in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, naj se takoj spremeni odlok o okviru za pripravo proračuna sektorja država ter s tem omogoči porabo sredstev, kolikor se jih bo več nabralo v zdravstveni blagajni.

ZZZS želi ta denar usmeriti v skrajševanje čakalnih vrst, a če odlok ne bo pravočasno spremenjen, denarja letos ne bodo mogli uporabiti, sta prejšnji teden opozorila generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj in predsednica upravnega odbora ZZZS Tatjana Čerin. Dodala sta, da sta od vlade dobila odgovor, da bo ministrstvo o spremembi odloka razmislilo po polletnem poročilu o poslovanju ZZZS in septembrski novi napovedi Umarja.

Na ministrstvu za zdravje so sicer spomnili, da je vlada letos z aneksom k splošnemu dogovoru zagotovila dodatna sredstva za skrajševanje čakalnih vrst.