c S
Srbska gospodarska zbornica v regiji izpostavlja sodelovanje s Slovenijo 16.07.2018 07:05 Ljubljana, 14. julija (STA) - Statistika naložb v Sloveniji oz. Srbiji se je v minulih letih nagibala na slovensko stran, v zadnjem času so jih v Sloveniji okrepila tudi srbska podjetja. S tem je slika bolj uravnotežena, priložnosti je na obeh straneh še precej. Pri tem pa je po besedah predsednika srbske gospodarske zbornice Marka Čadeža najbolj pomembno sodelovanje.

"Če slovenska in srbska podjetja sodelujejo, pridobita obe strani. Državi in ljudje so že tako in tako povezani, se poznajo, poznajo jezik in kulturo," je za STA prednosti za krepitev sodelovanja opisal Čadež, ki se je v Sloveniji mudil v četrtek ob odprtju sedeža slovensko-srbskega poslovnega društva BASS (Business Association of Slovenia and Serbia) v Ajdovščini.

Trgovinska menjava med državama se v zadnjih letih povečuje in je lani po podatkih slovenskega statističnega urada dosegla 1,34 milijarde evrov. Slovenski izvoz v Srbijo je dosegel 842,13 milijona evrov, uvoz 500,88 milijona evrov. V letošnjih prvih štirih mesecih je bilo menjave za približno pol milijarde evrov.

Kot je poudaril Čadež, se bilanca izboljšuje, izvoz iz Srbije v Slovenijo pa se je od januarja do maja v primerjavi z enakim obdobjem lani po njegovih podatkih povečal za več kot 21 odstotkov. "Beležimo dobre rezultate, k čemur prispevajo tudi slovenska podjetja, ki delujejo v Srbiji." A priložnost za krepitev sodelovanja je na obeh straneh še zelo veliko, je dodal.

Potem ko so slovenska podjetja v preteklosti precej vlagala v Srbiji, so se v zadnjem času okrepile investicije srbskih v Sloveniji. Čadež je spomnil na tehnološko podjetje Comtrade s centroma v Mariboru in Ljubljani, naložbo Delte Holding v hotel Intercontinental v Ljubljani, naložbo MK Group v hotel Kempinski Palace Portorož in Gorenjsko banko ter Nectarjev prevzem Fructala.

"To so primeri, ki dokazujejo, da medsebojno ne poteka le trgovina, temveč da tudi vlagamo v eni in drugi državi," je dejal in ocenil, da vse te zgodbe spremlja skrb za rast tako dejavnosti kot števila zaposlenih in da vsa ta podjetja v Sloveniji ustvarjajo zelo dobre rezultate. V turizmu pa po njegovem prinašajo koristi tudi drugim dejavnostim.

"Srbska podjetja so v Sloveniji resen partner, v smislu delovnih mest in rasti. To so podjetja, ki pridejo zato, da se razvijejo in ostanejo," je poudaril. Interes srbskih družb se ob turizmu, prehrambeni industriji in finančni dejavnosti kaže tudi na področju plastike, kovinske industrije: "A ne le s prevzemi, temveč tudi prek skupnih podjetij (joint venture) ter sodelovanja v dobaviteljskih verigah."

Slovenska velika podjetja so v Srbiji praktično že vsa navzoča, krepi pa se tudi vstop malih in srednje velikih podjetij. Kot je dejal, je Slovenija za Nemčijo, Avstrijo in Italijo četrti največji investitor v državo.

"Srbija je trenutno med 15 najbolj privlačnimi destinacijami na svetu za vlaganja," je izpostavil. Promoviramo jo v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Franciji in na Kitajskem, posebnih predstavitev v Sloveniji pa zbornica nima, "saj se strani med seboj dobro poznata".

Čadež je ob tem izpostavil tudi sodelovanje v regiji. Podjetja bi morala v prihodnje bolj razmišljati v smeri iskanja sinergij za razvoj blagovnih znamk v celotni regiji ter iskati priložnosti v krepitvi maloprodajne dejavnosti, saj si s tem močno povečajo svoj ciljni trg.

Trenutno je tu po njegovem zelo zanimivo dogajanje v maloprodajni dejavnosti. "Mercator je edina regionalna maloprodajna platforma v vseh teh državah," je dejal in spomnil tudi na skupino Don Don, ki je dejavnost razširila v Srbijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Bolgarijo in na Hrvaško.

"Prehrambeni sektor v regiji raste, a potrebuje skupno platformo, ki bi razvijala obstoječe in ustvarjala nove znamke," je dejal Čadež. Razmišljati bi bilo treba o tem, kako okrepiti delniške strukture družb s sodelovanjem, ne s prevzemi, da se združi vse zainteresirane za preboj na širši trg.

V Srbiji je v teku veliko prometno-infrastrukturnih projektov, a ob tem je za poslovanje pomembna tudi odprava administrativnih ovir. Na tem področju po Čadeževih besedah tesno sodelujejo s slovensko gospodarsko zbornico, predvsem pri projektih uvedbe e-poslovanja, e-uprave ipd., digitalizaciji veliko poudarka namenjajo tudi v okviru projektov Združenja evropskih zbornic za trgovino in industrijo (Eurochambres).

"Infrastruktura nam ne koristi, če tovornjaki stojijo na meji ure in ure," je ponazoril Čadež ter ob tem omenil delovanje in prizadevanja za odpravo poslovnih ovir regionalne zbornice zahodnobalkanske šesterice (Srbija, BiH, Črna gora, Kosovo, Albanija, Makedonija), ki pa pri tem močno sodeluje tudi s Hrvaško in Slovenijo.

Slovenija je pomemben partner tudi pri prizadevanjih Srbije za vstop v EU in koriščenju evropskih sredstev, Privredna komora Srbije pa tesno sodeluje denimo pri pripravah gospodarskih forumov in na sejmih tudi z Gospodarsko zbornico Slovenije. Letos bo Srbija država partnerica na septembrskem Mednarodnem obrtnem sejmu (Mos) v Celju.