c S
Deutsche banke pozitivno presenetila analitike 16.07.2018 13:55 Frankfurt, 16. julija (STA) - Nemški bančni velikan Deutsche Bank, ki je po letih izgub že nekaj časa na radarju finančnih trgov, je s predhodno objavljenimi glavnimi poudarki poslovanja v drugem letošnjem trimesečju pozitivno presenetili analitike. Čisti dobiček naj bi tako dosegel okoli 400 milijonov evrov, medtem ko so trgi pričakovali precej nižjega.

Deutsche Bank bo poročilo o poslovanju v drugem trimesečju in celotnem prvem polletju objavila 25. julija, a danes so v banki ocenili, da bo čisti dobiček s približno 400 milijoni evrov sicer precej presegel tistega v prvih treh mesecih leta, ki je dosegel 120 milijonov evrov, a še vedno za 10,5 odstotka zaostal za rezultatom iz lanskega drugega trimesečja.

Čisti dobiček v obdobju med aprilom in junijem bo tudi občutno presegel napovedi analitikov. Tiste, ki jih zbirajo v sami banki, so govorile o izidu pod črto v višini 159 milijonov evrov, medtem ko so analitiki, katerih ocene zbira družba Factset in jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, v povprečju pričakovali dobiček v višini 120 milijonov evrov.

Pred davki naj bi dobiček dosegel okoli 700 milijonov evrov, medtem ko so napovedi govorile o približno 320 milijonih. V celotnem prvem polletju naj bi dobiček pred davki tako dosegel 1,15 milijarde evrov, čisti dobiček pa torej nekaj več kot pol milijarde evrov.

Prihodki banke naj bi v drugem trimesečju s 6,6 milijarde evrov ostali bolj ali manj na ravni iz enakega obdobja lani in za okoli 200 milijonov evrov presegli napovedi.

Po ocenah vodstva banke rezultati kažejo na "odpornost" ene največjih evropskih bančnih ustanov.

Deutsche bank, ki nosi precejšnje breme slabih naložb iz minule svetovne finančne krize in slabih praks iz predkriznega obdobja, je leto 2017 sklenila s 735 milijoni evrov izgube, leto pred tem je bila izguba pri 1,4 milijarde evrov, v 2015 pa celo pri sedmih milijardah. Zaradi slabih rezultatov je Britanca Johna Cryana v začetku aprila na čelu banke zamenjal Christian Sewing.

Maja so v Deutsche Bank napovedali, da nameravajo v okviru zmanjšanja dejavnosti investicijskega bančništva ukiniti "krepko" več kot 7000 delovnih mest. Danes so zapisali, da prestrukturiranje napreduje pospešeno, število zaposlenih so znižali že za okoli 1700 na nekaj več kot 95.400. Letos naj bi v prvi fazi stroški prestrukturiranja po napovedih banke sicer dosegli okoli 800 milijonov evrov.