c S
Kitajsko gospodarstvo ohranja dinamiko rasti 16.07.2018 11:01 Peking, 16. julija (STA) - Kitajski BDP se je v drugem letošnjem četrtletju v medletni primerjavi okrepil za 6,7 odstotka, kar je sicer za 0,1 odstotne točke manj kot v prvem trimesečju, a skladno s pričakovanji analitikov. V celotnem prvem polletju je rast dosegla 6,8 odstotka, kar je še vedno za 0,3 odstotne točke nad uradnimi napovedmi oblasti za letos.

Kitajsko gospodarstvo tako po poročanju tujih tiskovnih agencij ohranja močno dinamiko, kljub temu da se po navedbah tiskovnega predstavnika kitajskega statističnega urada Mao Shengyonga drugo največje nacionalno gospodarstvo na svetu sooča z "izjemno kompleksnim okoljem doma in po svetu".

Kitajska že 12 trimesečij zapored beleži rast med 6,7 in 6,9 odstotka, skladno z načrtovanim prestrukturiranjem ekonomije, da bi bila manj odvisna od izvoza in investicij podjetij in bolj od domače porabe, pa je bilo v drugih treh mesecih gonilo rasti zasebna potrošnja. Njen prispevek se je z 58 odstotkov povečal na 77 odstotkov.

Obseg kitajske zunanje trgovine ob tem še vedno raste, skupna vrednost izvoza in uvoza pa je v drugem trimesečju narasla za sedem odstotkov, pri čemer je država ustvarila okoli 90 milijard juanov (nekaj manj kot tri milijarde evrov) presežka.

Prav presežek v kitajski trgovini z ZDA, ki je v prvem polletju dosegel 133,8 milijarde dolarjev, je eden ključnih razlogov za krepitev trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko v zadnjem času, ki bi se lahko sprevrnile v pravo trgovinsko vojno med velesilama.

"Rast trgovinskega protekcionizma se po svetu krepi, kar predstavlja velik izziv svetovni gospodarski rasti in dodaten izziv ter negotovost za nas," je komentiral Mao. Ob tem je dodal, da je tudi navznoter v kitajskem gospodarstvu še kar nekaj neravnovesij in nestabilnosti, ki terjajo nadaljnje strukturne prilagoditve. Ena od teh, na katero že nekaj čas opozarjajo mednarodne ustanove, je visoka zadolženost.

V drugi polovici leta naj bi se kitajska gospodarska rast po napovedih strokovnjakov nekoliko upočasnila, računajo pa s 6,6-odstotno krepitvijo BDP. Tudi Mao je pripomnil, da se bodo verjetno prvi negativni učinki medsebojnega uvajanja carin med ZDA in Kitajsko poznali v drugem delu leta, negativno pa bodo napetosti med ZDA, Kitajsko in EU vplivale tudi na druge države v regiji in svetu.

Prvi znaki umirjanja investicij in industrijske proizvodnje se že kažejo, deloma pa je to tudi posledica ukrepov kitajskih oblasti, da bi nekoliko omejili rast dolga kitajskih podjetij. Bi pa dejstvo, da v Pekingu zdaj uradno opozarjajo na umirjanje gospodarstva, lahko pomenilo tudi okrepitev nekaterih vladnih ukrepov za spodbujanje gospodarstva, npr. z določenimi novimi velikimi investicijskimi projekti.