c S
Azijske borze v rdečem 16.07.2018 11:00 Hongkong/Šanghaj, 16. julija (STA) - Azijske borze se danes večinoma gibljejo v rdečem območju. Glavna novica je objava podatkov o kitajski gospodarski rasti. Ta je bila s 6,7 odstotka v drugem četrtletju medletno za 0,1 odstotne točke nižja kot v prvem, a še vedno krepka. So pa v Pekingu priznali, da bi se lahko v drugi polovici leta zaradi trgovinskih napetosti umirila.

Medtem ko je tokijska borza zaradi praznika zaprta, se je osrednji indeks hongkonške borze Hang Seng zniževal za 0,38 odstotka, v Šanghaju pa je bil osrednji indeks za 0,81 odstotka pod gladino. V Seulu je indeks Kospi zaključil 0,39 odstotka pod izhodiščem, v Sydneyju pa se je All Ordinaries znižal za 0,40 odstotka. V Singapurju indeks STI izgublja 0,75 odstotka.

Na borznih parketih odmeva novica, da se je kitajski BDP v drugem letošnjem četrtletju v medletni primerjavi okrepil za 6,7 odstotka, kar je sicer za 0,1 odstotne točke manj kot v prvem trimesečju, a skladno s pričakovanji analitikov. V celotnem prvem polletju je rast dosegla 6,8 odstotka, kar je še vedno za 0,3 odstotne točke nad uradnimi napovedmi oblasti za letos.

Kitajsko gospodarstvo tako ohranja močno dinamiko, kljub temu da se po navedbah kitajskega statističnega urada drugo največje nacionalno gospodarstvo na svetu sooča z "izjemno kompleksnim okoljem doma in po svetu" in naj bi prve negativne učinke stopnjevanja trgovinskih napetosti z ZDA, ki bi lahko prerasle v pravo trgovinsko vojno občutila v drugem polletju.

ZDA in Kitajska sta medsebojno že začeli uvajati carine, a analitiki opozarjajo, da bo azijska velesila v tem boju vseeno prikrajšana. Velikanski presežek v kitajski trgovini z ZDA, ki je v prvem polletju dosegel 133,8 milijarde dolarjev, pomeni, da lahko ZDA prizadenejo bistveno več kitajskega izvoza kot lahko kitajska izvoza iz ZDA.

Trgi sicer še vedno upajo, da bo na koncu med velesilami - vse ostrejše so tudi napetosti med ZDA in EU - prevladal razum.