c S
Evropske borze uvodoma večinoma z rastjo 16.07.2018 10:56 Frankfurt/Pariz/London, 16. julija (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je večinoma začel z rastjo osrednjih indeksov. Izjema je le borza v Londonu, kjer so vlagatelji pod vtisom dogajanja v zvezi z brexitom.

V ospredju je danes Kitajska. BDP drugega največjega gospodarstva na svetu se je namreč v drugem letošnjem četrtletju v medletni primerjavi okrepil za 6,7 odstotka, kar je sicer za 0,1 odstotne točke manj kot v prvem trimesečju, a skladno s pričakovanji analitikov. V celotnem prvem polletju je rast dosegla 6,8 odstotka, kar je še vedno za 0,3 odstotne točke nad uradnimi napovedmi oblasti za letos.

Med drugim pa odmeva tudi dogajanje na Otoku, kjer je britanska premierka Theresa May člane svoje konservativne stranke opozorila, da se brexit morda sploh ne bo zgodil, če ne bodo podprli njenih načrtov prihodnjih odnosov z EU. Priznala je, da pomisleki v zvezi z vladnim načrtom obstajajo, a nihče drug ni predstavil "alternative, ki bi lahko delovala", je zapisala v prispevku v časniku Mail on Sunday.

Okoli 10. ure je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,27 odstotka nad izhodiščem. V Frankfurtu je DAX pridobival 0,44 odstotka, v Parizu pa CAC 40 0,17 odstotka vrednosti. FTSE 100 je bil medtem v Londonu 0,12 odstotka pod gladino.

Tečaj evra se glede na petek ni spremenil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba zjutraj za en evro odšteti 1,1689 dolarja, kar je praktično enako kot v petek. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1643 dolarja.

Azijske borze so dan večinoma končale s padci, le hongkonška je pridobila 0,1 odstotka. Sicer je osrednji indeks v Sydneyju upadel za 0,4 odstotka, v Šanghaju pa za 0,6 odstotka. Nižje so končale tudi borze v Singapurju, Seulu, Wellingtonu in Tajpeju. Tokijska borza je bila zaradi praznika zaprta.