c S
Za razvoj gorenjske regije 21 dodatnih projektov 13.07.2018 11:46 Ljubljana, 13. julija (STA) - Razvojni svet gorenjske regije in gospodarsko ministrstvo sta danes v Ljubljani podpisala dopolnitev dogovora za razvoj regije. Ta predvideva 21 dodatnih projektov v skupni vrednosti 46 milijonov evrov, od česar bo država prispevala 23,6 milijona evrov.

Dopolnitev dogovora - ki je bil podpisan na podlagi prvega povabila v okviru prejšnje finančne perspektive in je zajemal štiri projekte v vrednosti 23 milijonov evrov, od česar je država prispevala 11 milijonov evrov - predvideva 21 projektov na področjih spodbujanja podjetništva, mobilnosti in komunalne infrastrukture. Od 46 milijonov evrov bo država prispevala 23,6 milijona evrov sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj in kohezijskega sklada.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo za štiri projekte spodbujanja podjetništva prispevalo 2,9 milijona evrov, ministrstvo za infrastrukturo za šest projektov kolesarske infrastrukture 5,9 milijona evrov ter ministrstvo za okolje in prostor za 11 projektov odvajanja in čiščenja odpadne vode in zagotovitve pitne vode 14,8 milijona evrov.

"Zelo smo zadovoljni, da smo prišli do točke, ko lahko resno začnemo z realizacijo projektov," je ob podpisu pogodbe dejal predsednik razvojnega sveta gorenjske regije Stanislav Bobnar in dodal, da bodo s temi projekti lahko dosegli cilje, ki so jih zapisali v regionalnem razvojnem programu za izboljšanje pogojev za razvoj gospodarstva in za življenje ljudi.

Med projekti na področju razvoja podjetništva so projekti za razvoj podjetij v občinah Jesenice, Naklo in Žiri. Med projekti urbane mobilnosti bodo po kolesarski povezavi Jesenice-Lesce/Bled iz prvotnega dogovora na vrsti kolesarska pot Bled-Bohinj ter povezave lokalnih središč z zaledjem. Pri komunalnem opremljanju je predviden zaključek projektov odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki so se začeli v prejšnji perspektivi, ter projekti zagotavljanja pitne vode, med drugim t. i. krvavški vodovod.

Direktor regionalne razvojne agencije BSC Kranj Rok Šimenc je povedal, da so v zahtevnih pogovorih z občinami našli skupni imenovalec, povezali so več kot 80 odstotkov občin v regiji, ter pokazali, da lahko razvoj spodbujajo tudi od spodaj navzgor. Dokumenti za izvedbo nekaterih projektov so že v pripravi, za ostale jih je še treba izdelati, Šimenc pa pričakuje, da bodo z izvajanjem projektov začeli v prihodnjem letu.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je izrazil zadovoljstvo, da so z ostalimi ministrstvi za to finančno perspektivo uspeli doseči dogovor, kar je bilo po njegovih besedah precej težje kot v okviru prejšnje perspektive.

Ministrstvo je v okviru prvega povabila za prejšnjo finančno perspektivo sklenilo dogovore z devetimi od 12 regij, v okviru katerih je za sofinanciranje zagotovilo 103 milijone evrov. Dogovora ni bilo z zasavsko, pomursko in obalno-kraško regijo.

V okviru drugega povabila so doslej že podpisali dogovor z zasavsko in pomursko regijo ter dopolnitev dogovora s savinjsko, goriško in gorenjsko regijo.

Naslednji petek bosta sledili dopolnitvi dogovorov s podravsko in koroško regijo, nato pa še celotni dogovor z obalno-kraško regijo ter dopolnitve dogovorov s posavsko, vzhodnoslovensko in primorsko-notranjsko regijo, so povedali na ministrstvu.