c S
Steklarna Hrastnik pred skrbnim pregledom 13.07.2018 10:24 Hrastnik, 13. julija (STA) - Steklarna Hrastnik išče strateškega partnerja za nadaljnji razvoj družbe. Vodstvo je o tem zaposlene seznanilo v torek, danes bo v podjetju še en zbor delavcev. Steklarna je sicer v fazi priprave na skrbni pregled potencialnih strateških partnerjev, so za STA povedali v steklarni.

Predsednik podjetniškega sindikata steklarne Jani Kovačič je za STA povedal, da so zaposleni zelo dobro sprejeli informacijo, da družba išče strateškega partnerja, saj naj bi ta zagotovil dodatna vlaganja in širitev steklarne.

Stoodstotni lastnik Steklarne Hrastnik, družba Ampelus Holding s Cipra, sicer od aprila išče strateškega partnerja, ki bi podprl nadaljnji dolgoročni razvoj steklarne in utrdil uspešno poslovanje družbe, je za četrtkovo izdajo Dnevnika povedal Igor Lah, ki po navedbah časnika stoji za ciprskim lastnikom steklarne.

Interes za steklarno naj bi bil po pisanju Dnevnika tokrat nekoliko večji kot leta 2013, ko je bil prodajni postopek ustavljen. Za nakup naj bi se zanimala ena od čeških steklarn, omenja pa se tudi finančni sklad iz Švice.

V Steklarni Hrastnik delujeta dva proizvodna programa: program embalažnega stekla, s katerim ustvari okrog 70 odstotkov prometa, in program izdelave namiznega stekla.

Steklarna se je junija odločila za krepitev proizvodnje embalažnega stekla. S 4,2 milijona evrov vredno investicijo v nov stroj so proizvodnjo tega stekla povečali za petino in tako krepijo položaj enega vodilnih proizvajalcev specialne steklene embalaže v segmentu najvišje kakovosti.

Steklarna prav tako načrtuje tudi novo tovarno na Poljskem, s katero si želi odpreti vrata na globalni steklarski trg. Predvidoma še letos bodo na Poljskem ustanovili podjetje, ki naj bi bilo v 40-odstotni poljski lasti in 60-odstotni lasti švicarskega holdinga, leta 2019 pa naj bi začeli graditi tovarno. Vrednost naložbe je ocenjena na 70 milijonov evrov, proizvodnja pa naj bi stekla že leta 2019.

Steklarna Hrastnik je leto 2017 sklenila z 58,2 milijona evrov prihodkov, kar je 6,8 odstotka več kot leto prej, dobiček pred davki pa se je zvišal za 14,5 odstotka na 7,9 milijona evrov. Z dobrim poslovanjem nadaljujejo tudi letos. V prvem četrtletju je steklarna ustvarila 15,2 milijona evrov prihodkov od prodaje in 1,9 milijona evrov bruto dobička, oboje je nad načrti.