c S
Na kratko iz gospodarstva 12.07.2018 17:01 Ljubljana, 12. julija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Steklarna Hrastnik je znova naprodaj. Stoodstotni lastnik Steklarne Hrastnik, družba Ampelus Holding s Cipra, od aprila išče strateškega partnerja, ki bi podprl nadaljnji dolgoročni razvoj steklarne in utrdil uspešno poslovanje družbe, je za današnjo izdajo časnika Dnevnik povedal Igor Lah. Kot navaja časnik, je po dostopnih podatkih podjetje s Cipra v njegovi lasti oz. v lasti njegovih družinskih članov. Po navedbah Dnevnika naj bi bil interes za steklarno tokrat nekoliko višji kot leta 2013, ko je bil prodajni postopek ustavljen. Za nakup naj bi se zanimala ena od čeških steklarn, omenja pa se tudi finančni sklad iz Švice, piše časnik.

Družba Heta Asset Resolution je danes v časniku Delo objavila oglas za prodajo petih investicijskih zemljišč v Sloveniji. Med njimi je okoli 37.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče nekdanjega proizvodnega kompleksa v Izoli skupaj s projektom Delamaris Resort. Po pisanju torkove izdaje časnika Finance gre za projekt, ki ga je v sodelovanju z Gorenjem poskušal razviti Janez Zemljarič. Stal naj bi med 540 in 690 milijonov evrov, vključeval pa med drugim umetni otok za športne aktivnosti ter hotelske in apartmajske objekte. Heta prodaja tudi okoli 15.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče za večstanovanjske objekte skupaj s projektom Dva cesarja. Po navedbah Financ je bilo zemljišče v lasti družbe Nassa, prej imenovane družba VAZ, ki naj bi bila povezana z družbami, ki so jih pripisovali krogu okoli družine ljubljanske župana Zorana Jankovića. V bližini tega zemljišča ima Heta tudi zemljišče, ki je bilo v lasti družbe Electa Naložbe Jureta in Damijana Jankovića, na njem pa so načrtovali stanovanjsko-poslovni kompleks Vrtno mesto Sibirija, a ni del tega oglasa. Naprodaj so še zemljišča v Oltri v Ankaranu, v Trnovskem predmestju v Ljubljani in v Zrkovcih v Mariboru.

Družba Krka toži Evropsko komisijo za 10 milijonov evrov, je po pisanju današnjih Financ na nedavni skupščini potrdil predsednik uprave Krke Jože Colarič, ko je pojasnjeval stanje rezervacij. Izrazil je prepričanje, da bodo spor dobili - če ne na prvi, pa na drugi stopnji - ni pa pojasnil, v kateri fazi je zadeva. Gre za t. i. primer Perindopril, v okviru katerega je Evropska komisija leta 2014 zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje francoski farmacevtski družbi Servier in še petim proizvajalcem generičnih zdravil, med njimi Krki, naložila globe v skupni višini 427,7 milijona evrov. Krka je morala plačati 10 milijonov evrov.