c S
V družbi Štore Steel še tečejo pogajanja o višini plačnega količnika 12.07.2018 16:27 Štore, 12. julija (STA) - V družbi Štore Steel še vedno tečejo pogajanja o višini plačnega količnika. Gre za neformalna pogajanja uprave s člani stavkovnega odbora in dokler ta ne bodo končana, stavkovni odbor ne bo napovedal celodnevne stavke v štorski jeklarni, je za STA povedal sindikalist Gvido Novak. Izrazil je upanje, da bodo morda le našli skupen jezik.

V ponedeljek je stavkovni odbor upravi družbe predstavil svoj predlog o 23-odstotnem dvigu količnika, zmanjšan za 1,2 odstotka na račun višjih plač, dan kasneje pa jim je direktor družbe Jani Jurkošek na pogajanjih povedal, da ta predlog zanj ni sprejemljiv.

Konec maja je v jeklarni potekala kratka opozorilna stavka, v kateri je sodelovalo od 80 do 90 delavcev od skupno 150 zaposlenih.

Novak ocenjuje, da štorska železarna posluje odlično, da ima dovolj naročil in da je proizvodnja rekordna. Največji problem so po njegovih besedah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Vodstvo družbe je sredi junija zaključilo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V omenjenem sindikatu ocenjujejo, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka za pogoje dela, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil, so še dodali v sindikatu.