c S
Dosežen dogovor glede delavcev v Cimos Kinematiki 12.07.2018 16:26 Koper, 12. julija (STA) - Vodstvo Cimosa in sindikati so na današnjem nadaljevanju pogajanj dosegli dogovor, na podlagi katerega bo delodajalec izpeljal program presežnih delavcev v Cimosovi hčerinski družbi Cimos Kinematika, je za STA potrdil sindikalist Sašo Ristič. O številkah ni želel govoriti, bodo pa te nižje, kot je bilo govora v javnosti, je zatrdil.

V Cimosu so se sredi junija odločili, da del proizvodnih programov Cimos Kinematike prenesejo na matično podjetje in prezaposlijo okoli dve tretjini od 150 zaposlenih, preostale dejavnosti Cimosa Kinematike pa likvidirajo.

Kot je pojasnil generalni sekretar sindikata SKEI za regijo Ristič, je sicer pravica delodajalca, da se odloči za takšno potezo, a prvotno predviden obseg odpuščenih je bil za sindikat prehud. Po doseženem dogovoru bo zdaj večina delavcev "rešena", za preostale pa so izpogajali večje pravice, kot bi jim sicer pripadle v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo.

"Pogajanja so bila trdna in mukotrpna," je še ocenil sindikalist, pri čemer so sami za delavce izpogajali toliko, kot je bilo moč pričakovati.

Kakšne bodo končne številke, bo po Rističevih napovedih sicer jasno tekom likvidacije Kinematike, proti koncu avgusta ali v septembru.

Iz Cimosa so ob najavi prenosa dela dejavnosti na matično družbo navedli, da bo matično podjetje prevzelo proizvodne programe za kupce Audi, Aston Martin in Knorr Bremse, vsem približno 100 prenesenim delavcem pa bo zagotovljena kontinuiteta pravic iz delovnega razmerja v skladu z zakonom. Preostali proizvodni programi in dejavnosti Cimosa Kinematika so medtem v fazi likvidacije, družba pa zagotavlja, da bo s tem v zvezi spoštovala vse zakonske in pogodbene obveznosti.

Novi italijanski lastniki Cimosa so družbo Cimos Kinematika ustanovili lani jeseni in nanjo prezaposlili 200 delavcev v proizvodnem programu kinematika, nato pa za ta program začeli iskati kupca. Gre sicer za osrednji proizvodni del koprske Cimosove tovarne, saj je poleg razvojnega oddelka kinematika edini proizvodni del skupine Cimos na koprski lokaciji.

Ristič je danes sicer ponovno opozoril, da gre pri teh delavcih za strokovne kadre, zato bi bilo njihovo odpuščanje problematično tudi z vidika dolgoročnega zagotavljanja ustreznih kadrov.