c S
Bruselj ob povečanih tveganjih z nekoliko nižjo napovedjo za evrsko območje 12.07.2018 11:11 Bruselj, 12. julija (STA) - Evropska komisija je danes nekoliko znižala napoved letošnje gospodarske rasti za evrsko območje in celotno EU. Ta naj bi dosegla 2,1 odstotka oz. 0,2 odstotne točke manj od majske spomladanske napovedi. V Bruslju ugotavljajo, da so gospodarski temelji močni, a opozarjajo na povečana tveganja, med drugim zaradi trgovinskih napetosti.

Za prihodnje leto je komisija napoved tako za območje skupne valute kot za celotno povezavo za zdaj še 28 držav ohranila pri dveh odstotkih.

V Bruslju ugotavljajo, da se je gospodarska dinamika po petih četrtletjih pospešene rasti v prvi polovici tega leta umirila. To je pokazalo več makroekonomskih objav v zadnjih tednih in tudi izsledkov raziskav med potrošniki in podjetji po Evropi, predvsem v največjem evropskem gospodarstvu Nemčiji.

V tekoči drugi polovici leta naj bi se dinamika po oceni komisije nekoliko okrepila, saj se razmere na trgu dela izboljšujejo, finančni položaj gospodinjstev se krepi, razpoloženje potrošnikov kljub umirjanju ostaja dobro, denarna politika pa je še naprej ekspanzivna.

Gospodarski temelji za vzdržno rast v območju skupne valute in v celotni EU tako ostajajo trdni, pričakovanja o umiritvi rasti pa so po navedbah iz Bruslja delno posledica začasnih dejavnikov.

A istočasno v komisiji ocenjujejo, da je poslabšanje zelo verjetno tudi odsev povečane negotovosti zaradi trgovinskih napetosti med ZDA in drugimi velikimi gospodarstvi, med katerimi je v ospredju tudi EU, višjih cen nafte in političnega dogajanja v nekaterih članicah. Kljub temu pa dodajajo, da vsaj za zdaj globalna gospodarska rast ostaja trdna.

A ravno zaradi omenjenih negotovosti so tveganja za uresničitev napovedi povečana. Osnovni scenarij za najnovejšo napoved komisije predvideva, da ne bo prišlo do eskalacije trgovinskih napetosti med ZDA, unijo, Kitajsko in drugimi velikimi gospodarstvi.

A če bi se napetosti stopnjevale v pravo globalno trgovinsko vojno, bi to po prepričanju komisije negativno vplivalo ne samo na trgovske tokove, ampak tudi na investicije in blaginjo po svetu. Tak razvoj dogodkov bi lahko povzročil tudi nove šoke na finančnih trgih.

"Naraščajoča zunanja tveganja so le še en opomin na to, kako pomembno je, da okrepimo odpornost nacionalnih gospodarstev držav z evrom in evrskega območja kot celote," je podatke komentiral podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evro Valdis Dombrovskis.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Pierre Moscovici pa je opozoril, da je dodatno zaostrovanja protekcionističnih ukrepov jasno in nedvoumno tveganje za evropsko gospodarstvo in še enkrat več izrazil prepričanje evropske strani v trgovinskih nesoglasjih z ZDA, da "trgovinske vojne nimajo zmagovalcev, le poražence".

Najbolj občutno so sicer v Bruslju znižali napoved rasti nemškega gospodarstva, ki je kot največji svetovni izvoznik najbolj izpostavljen trgovinskim trenjem. Letos in prihodnje leto naj bi se največje evropsko gospodarstvo okrepilo za 1,9 odstotka, še spomladi je bila napoved pri 2,3 oz. 2,1 odstotka.

Letošnjo napoved za Francijo so v Bruslju znižali za 0,3 odstotne točke na 1,7 odstotka, za prihodnje leto pa za 0,1 odstotne točke na prav tako 1,7 odstotka. Italijanski BDP naj bi letos namesto za 1,5 odstotka zrasel za 1,3 odstotka, prihodnje leto pa naj bi bila rast 1,1-odstotna (maja je bila napoved pri 1,2 odstotka). Pri ostalih državah so znižanja napovedi v rangu do 0,3 odstotne točke, ponekod pa se niti ne pričakuje večjih sprememb v gospodarski dinamiki oz. naj bi bila rast celo še višja. Na Poljskem naj bi recimo letos namesto 4,3 odstotka dosegla 4,6 odstotka.

Inflacija bo predvsem zaradi dražje energije letos po napovedih Bruslja nekoliko višja. Letos naj bi v evrskem območju dosegla 1,7 odstotka, v celotni EU pa 1,9 odstotka. To je za 0,2 odstotne točke več od spomladanskih napovedi. V območju skupne valute naj bi tudi prihodnje leto ostala pri 1,7 odstotka, v celotni povezavi pa naj bi dosegla 1,8 odstotka.