c S
Evropska komisija s poletno gospodarsko napovedjo, o njej tudi evroskupina 12.07.2018 07:40 Bruselj, 12. julija (STA) - Evropska komisija bo danes objavila poletno gospodarsko napoved za območje evra in celotno EU ter posamezne članice. Sloveniji je spomladi za letos napovedala 4,7-odstotno rast BDP. S poletno napovedjo se bodo danes seznanili tudi finančni ministri območja evra, ki se bodo med drugim posvetili še načrtom za poglabljanje območja evra.

Evropska komisija je z letošnjim letom začela objavljati dve celoviti gospodarski napovedi, spomladi in jeseni, ter dve vmesni, pozimi in poleti.

V spomladanski gospodarski napovedi je v začetku maja tako evrskemu območju kot celotni EU za letos napovedala 2,3-odstotno, za prihodnje leto pa dveodstotno rast. Lani je rast v obeh območjih z 2,4 odstotka dosegla najvišjo raven v desetih letih.

Napovedi za Slovenijo so še bistveno boljše. Letos naj bi se slovenski BDP tako po spomladanskih pričakovanjih okrepil za 4,7 odstotka, prihodnje leto pa za 3,6 odstotka.

A komisija je maja opozorila na nekatera tveganja, od katerih je najbolj izpostavila razmah protekcionizma. V zadnjih mesecih so se strahovi glede protekcionistične politike administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa začele uresničevati, vse večje napetosti med ZDA in EU ter ostalimi velikimi gospodarstvi pa bi lahko vodile tudi v čisto pravo trgovinsko vojno.

Tudi zaradi tega je v zadnjem času prišlo do nekaterih znakov ohlajanja evropskega gospodarskega motorja in morda bo ta gibanja odražala že tudi danes objavljena napoved.

Z njo se bodo sicer na današnjem zasedanju seznanili tudi finančni ministri območja evra, med njimi odhajajoča slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman.

Ti naj bi govorili še o javnofinančnih razmerah v območju skupne valute, pri čemer bo njihov pogled usmerjen predvsem v prihodnje leto. Po napovedih se bodo seznanili še s sklepi zadnjega vrha območja evra na temo poglabljanja gospodarske in denarne unije.

Na njem konkretnejših sklepov ni bilo. Voditelji so podprli le nadgradnjo evropskega reševalnega sklada ESM, ki bo v prihodnje zelo verjetno postal neke vrste evropska različica Mednarodnega denarnega sklada, in napovedali podroben načrt reforme za december.