c S
Danes izrek sodbe v primeru Mladinska knjiga 12.07.2018 07:39 Ljubljana, 12. julija (STA) - Senat ljubljanskega okrožnega sodišča bo danes izrekel sodbo Francu Krambergerju, Mirku Krašovcu, Ivanu Fermetu in Stanislavu Valantu, ki so obtoženi zlorabe položaja pri prodaji delnic Mladinske knjige. Obramba trdi, da niso krivi, da se med seboj niso poznali in se zato tudi niso mogli dogovarjati o poslih.

Gre za očitana kazniva dejanja pri poslu iz decembra 2003, ko je tedanja mariborska škofija od Krekove družbe za 938.407 evrov kupila 46.850 delnic Mladinske knjige in jih nato še isti dan družbi Etol prodala za 1,54 milijona evrov.

Aprila 2004 je mariborska škofija od Krekove družbe kupila še 51.283 delnic Mladinske knjige v vrednosti skoraj 1,03 milijona evrov. Za 1,69 milijona evrov jih je nato prodala NFD.

Tožilec meni, da sta nekdanji predsednik uprave Etola Ivan Ferme in nekdanji prvi mož družbe NFD Stanislav Valant zlorabila položaj ali pravice. Za Valanta predlaga tri leta, za Fermeta poldrugo leto zapora.

Nekdanji mariborski škof in pozneje nadškof Franc Kramberger in nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec pa sta po njegovem kriva sostorilstva. Za Kraševca tožilec predlaga dve leti zapora, za Krambergerja pa pogojno obsodbo enega leta s preskusno dobo dveh let.