c S
Odbor DZ o predlogu sprememb zavez Slovenije glede prodaje NLB 11.07.2018 13:31 Ljubljana, 11. julija (STA) - Skupni odbor DZ bo danes na za javnost zaprti seji razpravljal o predlogu ministrstva za finance za spremembo prodajne zaveze za NLB. Vlada v odhajanju, ki je za mnenje zaprosila DZ, bi o tem, o izravnalnih ukrepih in o predlogu zakona za zaščito NLB lahko odločala v petek.

Zahtevo za sklic nujne seje so vložile poslanske skupine NSi, SDS, LMŠ, SD, SMC in SNS ter poslanski skupini madžarske in italijanske narodne skupnosti. To so storile po tem, ko se je vlada v odhajanju minuli četrtek odločila, da želi pred odločitvijo o tej temi pridobiti še mnenje DZ, ki v novem sklicu že deluje.

Evropska komisija, ki je proti Sloveniji sprožila poglobljeno preiskavo, ker ta lani ni izvedla dogovorjene prodaje, ter ministrstvo za finance se pogajata o sprejemljivi rešitvi za obe strani. Strani naj bi našli skupni jezik za spremembo zavez in izravnalnih ukrepov za NLB, kar mora potrditi vlada in nato Bruslju poslati uraden predlog.

Po neuradnem predlogu ministrstva naj bi vsaj polovico banke prodali letos, preostalo do 75 odstotkov minus eno delnico pa najpozneje v prihodnjem letu. Hkrati s tem ministrstvo v sprejem predlaga tudi predlog zakona za zaščito NLB, po katerem bi v primeru prodaje izničili vpliv na višino kupnine zaradi nerešenega vprašanja hrvaških deviznih vlog.

Predstavniki Levice, Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Branimir Štrukelj bodo sicer ob začetku seje odbora pred poslopjem DZ vlado javno pozvali, naj ustavi privatizacijo NLB.