c S
S postopkom pred WTO zaradi ameriških carin tudi Švica 10.07.2018 14:09 Ženeva, 10. julija (STA) - Švica se je pridružila nizu držav, ki so pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) sprožile postopek proti ZDA zaradi uvoznih carin na jeklo in aluminij. Švica ocenjuje, da so dodatne carine neupravičene, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Švica je v okviru postopkov za rešitev sporov pred WTO ZDA zaprosila za posvetovanja glede 25-odstotnih uvoznih carin na jeklo in 10-odstotnih na aluminij, je danes sporočilo švicarsko ministrstvo za gospodarske odnose.

"S švicarskega stališča so dodatne carine ... neupravičene," je po poročanju AFP zapisalo ministrstvo in dodalo, da je Bern ob napovedi uvedbe carin Washington zaprosil za izjemo, a se ZDA niso odzvale. Postopek pred WTO so sprožili zaradi zaščite svojih interesov, so dodali.

Švica je po današnjih navedbah ministrstva lani v ZDA izvozila za okoli 80 milijonov švicarskih frankov (68,7 milijona evrov) izdelkov iz jekla in aluminija.

ZDA so marca uvedle omenjene carine na uvoz jekla in aluminija, pri čemer so sprva iz ukrepa izvzele uvoz iz EU, Kanade in Mehike, z junijem pa tudi teh izjem ni več bilo, zato so se ta gospodarstva odločila za povračilne ukrepe. Zaradi carin na jeklo in aluminij se je na WTO doslej obrnila vrsta članic te organizacije, med drugim EU, Kitajska, Mehika, Kanada in Rusija.

ZDA so med drugim napovedale tudi višje carine na uvoz avtomobilov in avtomobilskih delov iz EU ter uvedle dodatne na uvoz kitajskega blaga v obsegu 34 milijard dolarjev, Kitajska pa je takoj odgovorila s povračilnimi ukrepi v enakem obsegu. Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da načrtuje obremenitve s carinami za kitajsko blago v skupni vrednosti več kot 500 milijard dolarjev, kar je praktično celoten kitajski izvoz v ZDA.