c S
Zavarovalnice lani z več kot dvema milijardama evrov premij, a z nižjim dobičkom 10.07.2018 14:08 Ljubljana, 10. julija (STA) - Zavarovalnice v Sloveniji so lani zbrale 2,03 milijarde evrov bruto premij, kar je 4,5 odstotka več kot predlani in prvič po uvedbi evra leta 2007 nad mejo dveh milijard evrov. Čisti dobiček je bil s 124,9 milijona evrov za desetino nižji kot leto prej, razlog pa je več izplačanih škod, v letnem poročilu ugotavlja AZN.

"Zavarovalniški sektor posluje stabilno in izpolnjuje vse zakonske zahteve glede kapitalske ustreznosti," je ob predstavitvi letnega poročila o zavarovalniškem trgu v Sloveniji na novinarski konferenci danes v Ljubljani dejal vršilec dolžnosti direktorja Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) Gorazd Čibej. Potrdil je, da je sektor dobro prestal krizo in da je brez motenj prešel na nov regulatorni sistem Solventnost II.

Na trgu je lani delovalo 13 zavarovalnic, po odhodu Erga ena manj kot leto prej. Od skupne bruto premije 2,03 milijarde evrov so na področju premoženjskih zavarovanj obračunale 1,54 milijarde evrov bruto premije, kar je 3,1 odstotka več kot predlani, na področju življenjskih zavarovanj pa 486 milijonov evrov bruto premije oz. 4,9 odstotka več kot leto prej.

Znižanje čistega dobička zavarovalnic za 10 odstotkov na 124,9 milijona evrov je po Čibejevih besedah predvsem posledica večjega izplačila škod. Zavarovalnice so lani izplačale za 1,41 milijarde evrov bruto škod, kar je okoli devet odstotkov več kot predlani. Največ je bilo izplačil škode na podlagi premoženjskih zavarovanj brez zavarovanja za požar (577,5 milijona evrov), avtomobilske odgovornosti in kaska (300,7 milijona evrov) ter naložbenih življenjskih zavarovanj (188,9 milijona evrov), kažejo podatki AZN.

Največje zavarovalnice glede na skupno bruto premijo so bile Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Sava, Adriatic Slovenica in Vzajemna. Zavarovalnica Triglav je bila na vrhu pri premoženjskih zavarovanjih (45,5-odstotni tržni delež) in pri življenjskih zavarovanjih (30,7-odstotni delež), Vzajemna pri zdravstvenih zavarovanjih (43-odstotni delež).

Obe pozavarovalnici, Sava Re in Triglav Re, sta obračunali skupno 277 milijonov evrov bruto premije, kar je 4,5 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček sta povečali za okoli pet odstotkov na 39,3 milijona evrov.

Kapitalska ustreznost zavarovalnic je dosegla 229 odstotkov, pozavarovalnic 281 odstotkov. "Zavarovalniški sektor je z vidika kapitalske trdnosti dobro prestal prehod na Solventnost II in je tudi dobro kapitaliziran," je dejal Čibej.

Naložbe zavarovalnic so konec leta znašale 6,75 milijarde evrov, dva odstotka več kot leto prej, naložbe pozavarovalnic pa 814,5 milijona evrov oz. dobro desetino več kot konec leta 2016. Največji del so bile naložbe v državne vrednostne papirje (39 odstotkov), sledile so naložbe v druge dolžniške vrednostne papirje (33 odstotkov).

Pokojninske družbe so lani obračunale 71 milijonov evrov bruto premije. Največja je skupina Skupna pokojninska družba (48-odstotni tržni delež), sledita Pokojninska družba A (36 odstotni delež) in Sava pokojninska družba (15-odstotni delež). Vse tri so poslovale pozitivno in so izkazovale kapitalsko ustreznost v višini 151 odstotkov.

AZN je lani v nadzoru zavarovalniškega trga opravil 10 pregledov, največkrat so se nepravilnosti nanašale na zahteve v poročanju, vrednotenje naložb in izvajanje aktivnosti prek zavarovalnih zastopnikov. Kot je povedala vodja upravnih postopkov pri AZN Bernarda Rutar, so zavezanci večino napak odpravili že med postopkom.

Med odmevnejšimi primeri AZN je postopek izdaje soglasja hrvaškima družbama Adris in Croatia Osiguranje za povečanje deleža v Pozavarovalnici Sava do 33 odstotkov. AZN jima je spomladi že tretjič zavrnila izdajo soglasja, hrvaški družbi pa sta, kot so danes povedali v AZN, junija vložili tožbo na upravno sodišče.

Glede nadzora nad izplačevanje provizij upravnikom večstanovanjskih stavb - ki so segle tudi do 25 odstotkov - sta v teku dva postopka, so povedali, podrobnosti pa ne razkrivajo. AZN je izdala navodilo, da kakršnekoli provizije niso dovoljene, zavarovalnice pa, potem ko jih AZN obvesti, da namerava izreči ukrep, večinoma nepravilnosti odpravijo, je povedala Rutarjeva.

Postopek izbire direktorja AZN s polnim mandatom še teče. Čibej je potrdil, da se je prijavil, ni pa se, kot je povedala, prijavila namestnica direktorja Mojca Piškurić, ki je bila po odhodu prejšnjega direktorja Sergeja Simonitija na čelo uprave SID - Prve kreditne zavarovalnice med kandidati za vodenje AZN. Čibej je bil z julijem drugič imenoval na v. d. direktorja za največ šest mesecev oz. do izbire direktorja.