c S
Zelena luč Darsovih nadzornikov za izbor izvajalca za dokončanje mengeške obvoznice 10.07.2018 07:03 Ljubljana, 09. julija (STA) - Nadzorni svet Darsa je danes dal soglasje za izbor izvajalca za dokončanje manjkajočega dela mengeške obvoznice. To je dobra novica za Mengšane in sosednje občine Trzin, Komenda in Vodice, ki si že leta prizadevajo, da se tranzitni promet preusmeri iz mest.

Nadzorni svet Darsa je "na osnovi ustne argumentacije uprave družbe dal soglasje k pričetku postopka javnega razpisa za izvajalca del za dokončanje manjkajočega dela mengeške obvoznice", so STA povedali v Darsu.

Strokovna komisija za izvedbo navedenega javnega naročila bo sedaj v čim krajšem času pripravila razpisno dokumentacijo za javno objavo, so dodali.

Z Občine Mengeš so sporočili, da se je s podelitvijo soglasja "uspešno zaključil niz aktivnosti, ki jih je v juniju in juliju intenzivno vodil župan Franc Jerič za nadaljevanje postopkov za izgradnjo manjkajočega dela obvoznice". "Tudi v prihodnje bo župan spremljal vse aktivnosti in postopke v zvezi z izgradnjo manjkajočega dela obvoznice v občini ter se v primeru zapletov ustrezno odzval," so napovedali.

Če nadzorni svet Darsa danes ne bi dal zelene luči za začetek postopka izbora izvajalca, so bili v Občini Mengeš pripravljeni izvesti proteste, tudi s pomočjo občin Trzin, Komenda in Vodice. Kot je prejšnji teden na novinarski konferenci pojasnil Jerič, so namreč krajani, ki že dolgo čakajo na obvoznico, ogorčeni, razočarani in obremenjeni s tem nemogočim prometom.

Takrat sta tako član uprave Darsa Vili Žavrlan kot odhajajoči infrastrukturni minister Peter Gašperšič ocenila, da ni ovir za nepodelitev soglasja za izbor izvajalca za dokončanje obvoznice.

Žavrlan je pojasnil, da je Dars že lani pristopil k nadaljevanju vseh postopkov za začetek izgradnje manjkajočega dela obvoznice, novelirali vsa potrebna soglasja, projektno dokumentacijo, pridobili so kulturno-varstveno in vodno soglasje, marca so na ministrstvo za okolje in prostor posredovali vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja.

Uprava Darsa je maja potrdila začetek postopka oddaje javnega naročila za izbor izvajalca za dokončanje mengeške obvoznice, a je moral s tem soglašati tudi nadzorni svet. Ta je o tem sicer že odločal junija in se takrat odločil, da izdajo soglasja odloži zaradi neurejene problematike evidenc premoženja Darsa.

"Izdaja soglasja za nadaljevanje projekta po mnenju uprave ni vezana na rešitev problematike evidence nepremičnin v smislu, da bi bilo treba ta projekt zaustaviti," je poudaril Žavrlan.

Minister Gašperšič je medtem pozval k čimprejšnji rešitvi zapleta. "Pričakujem, da se ta problem na naslednji seji uredi. Niti me toliko ne zanima, na kakšen način in kakšne bodo rešitve, pričakujem, da se to reši na relaciji med upravo in nadzornim svetom Darsa," je prejšnji teden dejal minister.

Manjkajoči del mengeške obvoznice - dve tretjini obvoznice je bilo zgrajene leta 2011 - naj bi se po načrtih začel graditi že letos, a bodo morali občani počakati še kakšno leto, da bo obvoznica v celoti zaživela. Po načrtih bo Dars izvajalca del izbral do konca leta, gradnja, ki je precej odvisna od vremena, naj bi stekla spomladi, po ocenah naj bi jo zgradili v 10 mesecih. Gre za približno 1,3 kilometra dolg odsek, vrednost del pa je ocenjena na nekaj manj kot tri milijone evrov.