c S
Johnson v odstopni izjavi: Sanje o brexitu umirajo 10.07.2018 07:11 London, 09. julija (STA) - Dosedanji britanski zunanji minister Boris Johnson je v svoji današnji odstopni izjavi opozoril, da "umirajo sanje o brexitu". Načrt, da bo Velika Britanija po izstopu iz Evropske unije ostala blizu povezavi, po njegovi oceni pomeni, da je "na poti k statusu kolonije".

Johnson je tvitnil, da je bil ponosen, da je bil zunanji minister in da z žalostjo odstopa. Objavil je tudi svojo odstopno izjavo.

V odstopni izjavi na dveh straneh, ki jo je naslovil na britansko premierko Thereso May, je Johnson, ki je med vodilnimi podporniki izstopa države iz EU, pojasnil, da je sprva sprejel načrt vlade, ki mu je pa sedaj "obtičal v grlu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Brexit bi moral pomeniti priložnost in upanje. Moral bi biti priložnost, da delamo drugače, da bi bili bolj okretni in dinamični in da najbolje izkoristimo posebne prednosti Velike Britanije kot odprtega, naprej usmerjenega globalnega gospodarstva," je zapisal. "Te sanje umirajo, zadušene z nepotrebnim dvomom vase".

Menil je tudi, da gre Velika Britanija proti "polovičnemu brexitu", v katerem bo velik del gospodarstva še vedno zaprt v sistem EU, nad katerim London ne bo imel nadzora.

To je bila ta "nesmiselna pozicija" ponudbe pristanka na veliko zakonov EU, ki so jim britanske vlade desetletja nasprotovale, ne da bi pri tem imele besedo, kakšni so. "V tem smislu smo resnično na poti, da postanemo kolonija," je poudaril ter dodal, da bodo mnogi s težavo pri tem videli gospodarske ali politične prednosti.

Opozoril je, da bo načrt o oblikovanju skupnih pravil za blago in kmetijske proizvode "zelo otežil sklepanje prostotrgovinskih dogovorov", ki so glavni cilj podpornikov brexita. Načrti za uporabo tehnologije za carinske olajšave pa niso praktični in jih ni mogoče uresničiti, je ocenil.

Dodal je, da je na petkovem sestanku vlade o načrtu za brexit sprejel, da njegova stališča ne bodo prevladala. "Vlada ima sedaj pesem, ki jo mora zapeti," je dodal ter pojasnil, da pri polni zavesti ne more zagovarjati teh predlogov in da je "zato na žalost sklenil, da mora oditi", poroča AFP.