c S
Za nadomestilo plače zaprosilo 24 nekdanjih poslancev 09.07.2018 15:32 Ljubljana, 09. julija (STA) - Po izteku prejšnjega sklica DZ je za nadomestilo plače zaprosilo 24 nekdanjih poslancev, ki se jim ni uspelo znova uvrstiti v parlament in še niso našli nove zaposlitve. Petnajst jih prihaja iz vrst SMC, ki je po zadnjih državnozborskih volitvah izgubila največ poslancev.

Za nadomestilo je med 15 nekdanjimi poslanci SMC zaprosila tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki sicer na zadnjih volitvah ni kandidirala in se namerava vrniti v akademske vode.

Za nadomestilo poslanske plače so zaprosili še nekdanji poslanci SMC Jani Möderndorfer, Kamal Izidor Shaker, Branko Zorman, Marko Ferluga, Simon Zajc, Danilo Anton Ranc, Dušan Radič, Marjan Dolinšek, Ksenija Korenjak Kramar, Irena Grošelj Košnik, Aleksander Kavčič, Teja Ljubič, Andreja Potočnik in Maruša Škopac.

Med tistimi, ki so zaprosili za nadomestilo, so tudi trije poslanci DeSUS: Tomaž Gantar, Peter Vilfan in Uroš Prikl. Prav tako nove zaposlitve še niso našli nepovezani poslanci Andrej Čuš, Janko Veber in Franc Laj.

Na seznamu poslancev, ki so zaprosili za nadomestilo plače, so tudi Ljubo Žnidar (SDS), Jan Škoberne (SD) in dolgoletni poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz.

Gre sicer za poslance, ki so do izteka roka zaprosili za nadomestilo. Kot so pojasnili v DZ, je bila pravica do nadomestila doslej priznana 15 poslancem, o ostalih vlogah pa še niso odločili.

Po prenehanju mandata imajo namreč nekdanji poslanci pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ pol leta. To velja za poslance, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Izjemoma lahko nekdanji poslanci nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Prav tako lahko nadomestilo dlje časa prejemajo poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot pol leta skupaj. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot pol leta, pa pravice do nadomestila nimajo.