c S
Nova KBM uredila področje preprečevanja pranja denarja 09.07.2018 13:44 Maribor, 09. julija (STA) - Nova KBM je v petek prejela odločbo Banke Slovenije, po kateri je banka izvršila vse ukrepe iz odredbe regulatorja, kar pomeni, da je področje preprečevanja pranja denarja (PPDFT) urejeno in skladno z zakonodajo, je danes na novinarski konferenci v Mariboru potrdil podpredsednik uprave, zadolžen za obvladovanje tveganj, Jon Locke.

Kot je povedal Locke, obvladovanje tveganj, skladnost in postopki preprečevanja pranja denarja ostajajo izjemno pomembni za upravo, nadzorni svet in lastnike. Zdaj ko je Banka Slovenije uspešno izvedene postopke potrdila, bodo v banki po njegovih zagotovilih še naprej vzpostavljali visoke standarde, ki so si jih postavili.

Po besedah direktorica službe za preprečevanja pranja denarja in financiranje terorizma Tanje Remškar je Nova KBM v zadnjih letih veliko časa, energije in truda namenila prenovi informacijsko- tehnološke podpore.

V tem smislu so nadgradili sisteme za odpravljanje tveganj povezane z omejevalnimi ukrepi, izboljšali transakcijski monitoring, ki ga banka izvaja pri strankah, in uvedli sistem za prepoznavanje strank, ki predstavljajo potencialno tveganje z vidika politične izpostavljenosti.

"Veliko truda smo vložili v področje internega izobraževanja vseh zaposlenih s področja preprečevanja pranja denarja. Prav tako smo naredili velik napredek v številu kadrov, saj je še jeseni leta 2015 na tem področju delal samo en človek, danes jih to počne osem," je pojasnila Remškarjeva.

Banka je sicer poleg uspešno izvedenih popravljalnih ukrepov, lani sprejela tudi politiko poznavanja strank. Kot je dodal Locke, si želijo poslovati z ljudmi, s katerimi lahko vzpostavimo komercialen, trajen in vzajemno koristen poslovni odnos.

Nova KBM je po njegovih besedah finančna institucija, namenjena posameznikom in podjetjem, ki imajo svoje prihodke in poslovne ali osebne dejavnosti vezane na Slovenijo ter lahko to navezanost na Slovenijo tudi pojasnijo ne glede na državljanstvo. V banki so se zato odločili, da posameznikom in podjetjem, ki ne morejo izkazati oziroma nimajo nikakršne navezanosti na Slovenijo, ne bodo ponudili storitev.

Locke pa danes ni želel pojasniti, kakšne konkretne ukrepe so v banki izvedli glede tistih, ki so v preteklosti zakrivili pomanjkljivosti na tem področju. Ker konkretnih zadev v banki ne komentirajo, uradno ni znano, ali so zoper koga sprožili kakšno tožbo in ali je morda kdo ostal brez službe.

S preiskovanjem pranja denarja v omenjeni banki s sedežem v Mariboru oziroma morebitne politične odgovornosti za to se je v prejšnjem mandatu DZ ukvarjala preiskovalna komisija DZ (ki je bila sicer ustanovljena za preiskovanje sumov v NLB). Preiskave ni dokončala in je predlagala, naj zadevi pride do dna nova komisija v naslednjem sklicu DZ.

V takrat še državni banki naj bi italijanski državljani v poslovalnicah ob meji uprizarjali t. i. italijansko tipologijo, v kateri visokemu nakazilu na bančni račun sledi dvig gotovine. O domnevnem pranju denarja je lani poročal italijanski časnik Il Sole 24 ore, ki je navajal, da naj bi Italijani v poslovalnicah Nove KBM v Novi Gorici in Šempetru pri Gorici odpirali račune in nanje prejemali visoke prilive iz Italije ter nato dvigovali gotovino.

Uporabo te tipologije v banki je ob pregledu v Novi KBM novembra in decembra 2014 potrdil inšpekcijski pregled Banke Slovenije. Ugotovili so sistemske pomanjkljivosti, med drugim ni bil ustrezen sistem notranjih kontrol.

Primere v Novi KBM je po poročanju portala Siol iz marca letos pod drobnogled vzel tudi ameriški urad za preprečevanje pranja denarja.