c S
Britanska vlada za prost pretok dobrin z EU po brexitu 09.07.2018 05:57 London, 06. julija (STA) - Britanska vlada je sprejela načrt za trgovanje med Veliko Britanijo in EU po brexitu. Kot je v izjavi po maratonskem srečanju dejala britanska premierka Theresa May, so po podrobni razpravi sprejeli skupno stališče o prostem pretoku dobrin, ki ga bodo zastopali v prihodnjih pogajanjih z EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z načrtom naj bi se med drugim izognili nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko in zaščitili dobavne verige za proizvodnjo, hkrati pa ne bi več priznavali pristojnosti Sodišča EU, nadzorovali bi migracije in vzpostavili lastno trgovinsko politiko, poroča AFP.

Velika Britanija predlaga, da bi z EU ohranili skupni pravilnik za trgovanje z blagom, vključno s kmetijsko-živilskimi proizvodi. Velika Britanija pa bi ohranila regulativno prožnost za svoj sektor prevladujočih storitev, "kjer so potencialne možnosti trgovanja zunaj EU največje", v zameno za omejen dostop do trgov EU.

Britanska vlada je danes namreč opravila razpravo o odnosih z EU po brexitu. Premierka Theresa May je pred začetkom pogovorov dejala, da je njihova dolžnost, da danes oblikujejo dogovor o prihodnjem odnosu države z Evropsko unijo, je poročal britanski BBC.

Svojim ministrom je Mayeva danes predstavila načrt za trgovanje med Veliko Britanijo in Evropsko unijo po brexitu, pri čemer pa so nekateri ministri že pred začetkom pogovorov izražali nestrinjanje z nekaterimi predlogi. Minister za brexit David Davis je na primer posvaril, da je predlog premierke neizvedljiv in da ga bo Bruselj zavrnil.

Skupni dogovor, ki ga je danes oblikovala vlada, lahko namreč EU sprejme ali zavrne.

Na Downing Streetu verjamejo, da bodo nova pravila vsaj deloma začela veljati pred koncem prehodnega obdobja, ki bo sledilo izstopu. Otok bo unijo zapustil 29. marca 2019, prehodno obdobje pa naj bi se končalo konec leta 2020. Pravila bodo verjetno podobna tistim v EU, pri čemer bo imel besedo britanski parlament.