c S
Stavkovni odbor družbe Štore Steel predstavil predlog o višjih plačnih količnikih 09.07.2018 09:53 Štore, 09. julija (STA) - Stavkovni odbor družbe Štore Steel je pripravil predlog o višjih plačnih količnikih za zaposlene v jeklarni, ki so konec junija izvedli opozorilno stavko. Kot je danes za STA povedal predsednik Konfederacije svobodnih sindikatov Gvido Novak, so predlagali upravi 23-odstotni dvig količnika, zmanjšan za 1,2 odstotka na račun višjih plač.

Uprava družbe Štore Steel je vsem zaposlenim s 1. junijem zvišala plače za sedem odstotkov. Novak je še dejal, da bodo v torek o njihovem predlogu za zvišanje količnika za težke pogoje dela v jeklarni nadaljevali pogajanja z upravo železarne, predvidoma v petek pa naj bi sklenili aneks h podjetniški kolektivni pogodbi.

Novak ocenjuje, da štorska železarna posluje odlično, da ima dovolj naročil in da je proizvodnja rekordna. Največji problem so po njegovih besedah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Vodstvo družbe je sredi junija zaključilo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V omenjenem sindikatu ocenjujejo, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka za pogoje dela, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil, so še dodali v sindikatu.