c S
Ministrstvo bo Moderni galeriji in MAO sredstva za odkupe zagotovilo naknadno 09.07.2018 05:46 Ljubljana, 08. julija (STA) - V Moderni galeriji ter Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so zaskrbljeni zaradi, kot so zapisali, nepojasnjenih rezov v njihova programska sredstva, saj letos niso prejeli sredstev za odkupe za svoji zbirki. Z ministrstva za kulturo so sporočili, da jima bodo zagotovili dodatna finančna sredstva za odkupe v okviru razpoložljivih sredstev.

Kot so v obeh institucijah zapisali v sporočilu, ki so ga objavili na svojih spletnih straneh, je sicer ministrstvo letos za odkupe predvidelo 300.000 evrov, vendar zbirkam Moderne galerije in MAO ni namenilo niti evra.

Opozarjajo, da problem ni nov, saj sta oba muzeja brez sredstev za odkupe ostala že lani, Moderna galerija pa je minimalna sredstva dobila šele naknadno in ne po osnovni odločbi, ki v začetku leta določi obseg financiranja s strani ministrstva.

Tudi v letošnji osnovni odločbi o financiranju programov obeh institucij ni sredstev za odkupe, v obrazložitvi odločbe je le navedeno, da bo ministrstvo o odkupih odločalo naknadno. A po zadnjih neuradnih poizvedbah in tik pred menjavo ekipe na ministrstvu kaže, da ponovnega odločanja ne bo, so zapisali.

Dodali so, da so bila sredstva za odkupe dodeljena večini muzejev, tako državnim kot regionalnim. Komu vse so bila namenjena sredstva za odkupe umetnin 20. in 21. stoletja, kar je sicer v matični pristojnosti Moderne galerije, jim ni znano. Si pa želijo, da bi bila muzejska politika v Sloveniji bolj usklajena, dodeljevanje sredstev pa pregledno, glede na poslanstvo in vlogo posameznih institucij.

Na ministrstvu so za STA povedali, da je Moderna galerija za odkupe v zadnjih štirih letih (od 2014 do 2017) prejela skoraj 207.000 evrov sredstev, MAO pa skladno s podanimi vlogami 3700 evrov (2015, ko so zaprosili za sredstva za odkupe).

Navedba, da sta javna zavoda lani ostala brez sredstev, tako ne drži, saj je Moderna galerija prejela 36.200 evrov, MAO pa za sredstva ni zaprosil. Ministrstvo pa jima bo tudi letos zagotovilo dodatna finančna sredstva za odkupe v okviru razpoložljivih sredstev, so dodali.

Kot so še pojasnili, bo ministrstvo letos za odkupe kulturne dediščine namenilo skupaj 237.500 in ne 300.000 evrov, sredstva pa se razdelijo med javne zavode s področja premične dediščine na podlagi podanih vlog za odkupe in presoje strokovne komisije. Prednost imajo odkupi predmetov kulturne dediščine z upoštevanjem kriterija kakovosti, redkosti in relevantnosti ter predmeti, ki bodo predstavljeni javnosti oz. umeščeni na razstave.

Dodali so, da se na ministrstvu zadevajo, da so sredstva za odkupe za galerije in muzeje bistveno prenizka in na to težavo že dlje časa neuspešno opozarjajo. Po njihovih navedbah bi 237.500 evrov, s katerimi razpolagajo, glede na predložene vloge zadoščalo za največ tri nacionalne muzeje oz. galerije, razdeliti pa so jih primorani med 44 državnih in pooblaščenih javnih zavodov.

Kot zadnji poizkus reševanja nezadostnih finančni sredstev navajajo predlog zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi, v katerega so umestili poseben steber odkupi kulturne dediščine in sodobne umetnosti, ki pa ni bil sprejet. Na potrebo po rešitvi tako finančnega kot tudi strokovnega vidika odkupov pa so opozorili tudi v strategiji kulturne dediščine za obdobje 2018-2026, kjer so predlagali vzpostavitev zbiralne politike premične dediščine v državni lasti na nacionalni ravni.