c S
Še teden dni časa za NLB 06.07.2018 07:46 Ljubljana, 06. julija (STA) - Odhajajoča vlada si je kupila še teden dni časa za odločitev o zaščiti NLB pred hrvaškim plenjenjem. Gre za varovalko, ki odpira vrata za prodajo banke. Podobno rešitev je imela vlada pripravljeno že maja lani, a jo je preračunljivo pospravila v predal in zaustavila privatizacijo, piše Miha Jenko v Delu.

Nad to so Cerar, Židan in Erjavec sicer enako nenavdušeni kot pred dobrim letom, a okoliščine so zdaj bistveno spremenjene, doma in na tujem.

Pri nas so se politične karte premešale, a vprašanje NLB bo takoj na mizi katere koli prihodnje vlade, bo prvi test njene opravilne sposobnosti. Te slednje vlada v odstopu očitno nima, saj se po stališče o zadevi, o kateri so se že izjasnili predsedniki parlamentarnih strank, zdaj ponovno odpravlja v državni zbor. Na drugi strani bo evropska komisija kmalu odvrgla rokavice in že v kratkem lahko pričakujemo njeno precej trdo odločbo, s kratkimi roki in novimi zavezami za NLB. Morebitna zapovedana prodaja dobičkonosne družbe NLB Vita bi največjo sistemsko banko pri nas še oslabila.

Politično mrcvarjenje NLB je vzorčni primer, kam vodi neodgovorno upravljanje državnega premoženja. V razmerah, ko cene bančnih delnic v Evropi vztrajno padajo, bodo najkrajši konec potegnili davkoplačevalci. Kupnina za polovico NLB, ki naj bi jo predvidoma prodali še letos, bo brez dvoma za veliko milijonov evrov nižja, kot če bi banko vsaj delno privatizirali že lani. Škoda, zaključi komentator.