c S
Na celjskem sodišču narok za nekdanjega direktorja Teša Rotnika 06.07.2018 07:37 Celje, 06. julija (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču bo danes potekal predobravnavni narok za nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika, ki mu tožilstvo očita preprečitev dokazovanja in tatvine dokumenta, v katerem je prijavil, s koliko gotovine razpolaga. Rotnik je sicer že več let v središču preiskav domnevnih nepravilnosti pri gradnji Teša 6.

Domnevno krajo dokumenta na Finančni upravi RS (Furs) naj bi Rotnik storil v letu 2013. Nekdanji direktor Teša se bo danes na predobravnavnem naroku lahko izrekel o krivdi. V primeru priznanja krivde in dogovora s tožilstvom bi se sojenje zanj končalo, v nasprotnem primeru pa se bo nadaljevalo z glavno obravnavo.

Davčni pregled pri Rotniku je stekel konec leta 2012, inšpektorji pa so pregledali njegovo poslovanje med 1. januarjem 2007 in 31. decembrom 2011. Rotnik naj bi po tistem, ko je prijavil svoje premoženje in zapisal, da ima v bančnem sefu 3,3 milijona evrov gotovine, dokument o tem odtujil iz davčnega spisa. S tem naj bi poskušal preslepiti inšpektorje pri odmeri davkov, pozneje pa naj bi oviral dokazovanje domnevno nezakonito pridobljenega premoženja, kar sam zanika.

Januarja 2016 je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo in sodišče jo je uvedlo oktobra istega leta, tožilstvo pa je februarja lani vložilo obtožnico proti Rotniku. Tožilstvo je sicer v tem primeru odstopilo od pregona ene osebe, neuradno Rotnikove odvetnice Varje Holec.

Po izračunih Fursa je imel Rotnik za 3,9 milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora, zato so mu odmerili 1,6 milijona evrov davka. Rotnik meni, da so iskali grešnega kozla za manjkajoče tri milijone evrov, ki so jih kriminalisti iskali v Tešu. Meni še, da sta akcijo sinhrono sprožili policija in finančna uprava, svojo prvo davčno odločbo naj bi namreč prejel ravno v času pripora.

Rotnik je pred leti dejal, da mu denarja ne morejo pobrati, saj da ga nima. Zadeva se je preselila na sodišče in lani spomladi je upravno sodišče potrdilo ugotovitve Fursa ter mu odredilo plačilo zahtevanega zneska. V tistem času je bil direktor Komunalnega podjetja Velenje in zaradi sodbe upravnega sodišča so ga razrešili s položaja. Letos je Rotnik odmerjeni davek tudi poplačal.