c S
Novelo zakona o davku na tonažo oblikovali skrbno in korektno 05.07.2018 14:24 Ljubljana, 05. julija (STA) - Ministrstvo za finance je po zagotovilih ministrice Mateje Vraničar Erman predlog zakona o davku na tonažo, zaradi katerega so v sredo na ministrstvu in v Splošni plovbi potekale kriminalistične preiskave, oblikovalo skrbno in strokovno korektno. Ministrica sicer obžaluje, da se dvomi glede priprave zakona razčiščujejo s kriminalistično preiskavo.

Vraničar Ermanova po današnji seji vlade postopka kriminalistične preiskave zaradi interesov preiskave ni mogla komentirati. Je pa zagotovila, da so na ministrstvu k pripravi zakona pristopili na enak način kot za katerikoli drugi zakon - pripravili so osnutek, preverili zainteresiranost za oblikovanje zakona pri različnih resorjih in opravili javno obravnavo.

"Res je, da je slovenski gospodarski prostor tak, da je zavezancev za davek na tonažo malo. Toda Slovenija je pomorska država in obnoviti je bilo treba shemo državne pomoči. Opravili smo številne obravnave in razprave, mislim, da nismo spregledali ničesar, niti nismo slepo sledili predlogom iz javnosti, ampak smo jih preučili, tako kot to počnemo tudi sicer," je zagotovila.

Poudarila je še, da zaupa v svojo ekipo in verjame, da so pri oblikovanju zakona ravnali strokovno. "Vsak predlog preučimo z vidika ciljev, ki jih s posameznim zakonom zasledujemo, in tudi v tem primeru je bilo tako," je še dodala ministrica.

Po njenem je razumljivo, da je treba dvome, če se ti pojavijo, razčistiti. "Žal pa mi je, da se mora to narediti s kriminalistično preiskavo. Ampak, če je to potrebno, potem pa naj bo tako," je sklenila.

Kot je v sredo poročal Siol, naj bi ovadbo v začetku letošnjega leta vložil odbor DZ za finance in monetarno politiko, ki je obravnaval predlog spremembe zakona o davku na tonažo, s katero je vlada želela podaljšati ugodnejšo davčno obravnavo oz. shemo državne pomoči na področju mednarodnega pomorskega prometa in ohraniti pogoje reinvestiranja ladjarjev.

Obstoječi zakon med drugim določa, da se dohodki od prodaje ladij, ki so vključeni v sistem davka na tonažo, v roku petih let od prodaje porabijo za nakup ene ali več ladij oz. ladjarske družbe ali deleža ladjarske družbe. V nasprotnem primeru jih mora po poteku tega obdobja vključiti v obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

Predlagana novela zakona pa je predvidela rešitev, ki bi natančno določila izračun dohodkov od prodaje ladij, ki se vključijo v obračun davka od dohodkov pravnih oseb, če pogoj reinvestiranja ni izpolnjen.

Splošna plovba je leta 2012 prodala ladje v protivrednosti 6,4 milijona evrov, a kupnine ni vložila v nakupe novih ladij. V družbi so zato, tudi ob grožnji siceršnjega odhoda iz Slovenije, želeli, da bi jih država za nazaj opravičila plačila 6,4 milijona evrov davka.

Predlagane zakonske novele DZ nato ni sprejel, zato je tudi po pojasnilih policije kaznivo dejanje ostalo pri poskusu.

Predkazenski postopek, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo, sicer na policiji vodijo zoper tri fizične osebe, odvzemi prostosti in pridržanja pa niso predvidena.