c S
Ministrstvo v zadnjih letih okrepilo nadzor nad DUTB 05.07.2018 13:01 Ljubljana, 05. julija (STA) - Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se še ni uspela podrobneje seznaniti z vsebino revizije poslovanja DUTB v letih 2014 in 2015, ki jo je danes objavilo računsko sodišče. Je pa opozorila, da je ministrstvo v času od obravnavanega obdobja okrepilo nadzor nad DUTB.

"V vmesnem času smo okrepili zakonske določbe, ki nam omogočajo, da od DUTB zahtevamo najrazličnejše informacije," je po seji vlade dejala finančna ministrica. Ministrstvo skladno z določbami zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank spremlja in nadzoruje delo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

"V tem kontekstu nas je DUTB sproti obveščala o vseh spremembah v svojem poslovanju. Že tekom revizije so namreč naslavljali odprta vprašanja oz. ugotovitve računskega sodišča," je pojasnila.

Spomnila je, da je vlada na predlog ministrstva za finance nedavno naročila izvedbo posebne revizije poslovanja DUTB, ki bo odgovorila na številna vprašanja, predvsem, ali so ukrepi, ki so bili izvedeni že med samo revizijo, dali pričakovane rezultate. "Trenutno smo v fazi izbora revizorja," je dodala Vraničar Ermanova, ki konkretnih postopkov DUTB v letih 2014 in 2015 sicer ne more komentirati.

Računsko sodišče je DUTB glede pravilnosti poslovanja v letih 2014 in 2015 izreklo negativno mnenje. O smotrnosti poslovanja v letih, ko sta DUTB vodila Lars Nyberg in Torbjörn Mansson, pa je menilo, da je bilo to neučinkovito in negospodarno.