c S
Upniki Agrokorja potrdili poravnavo 05.07.2018 07:16 Zagreb/Ljubljana, 04. julija (STA) - Več sto predstavnikov upnikov hrvaškega koncerna Agrokor je na današnji obravnavi v košarkarskem centru Dražen Petrović v Zagrebu z več kot potrebno dvotretjinsko večino potrdilo pogodbo o poravnavi v tej največji hrvaški družbi. Največji lastniki Agrokorja so tako postali ruski banki Sberbank in VTB ter finančni skladi iz ZDA.

Na današnji obravnavi so najprej upniki s priznanimi terjatvami do koncerna z večino glasov omogočili glasovanje o poravnavi tudi upnikom s prerekanimi terjatvami, ki so bili navzoči.

Nato je o poravnavi s pomočjo posebej za to priložnost razvite aplikacije za pametne naprave glasovalo približno 450 predstavnikov nekaj manj kot 3000 upnikov, ki so predstavljali 31,8 milijarde kun (4,3 milijarde evrov). Od tega je bilo priznanih terjatev za 25,3 milijarde kun (3,4 milijarde evrov).

Za poravnavo je bilo 80,2 odstotka celotnih terjatev, kar predstavlja 27 milijard kun ali 3,65 milijarde evrov terjatev.

Za uspešnost poravnave je bilo potrebnih 67 odstotkov glasov upnikov, ki imajo 22,5 milijarde kun (tri milijarde evrov) terjatev.

Med predstavniki upnikov so bili večinoma odvetniki, ki so hkrati zastopali tudi več deset upnikov. Nekateri od njih so imeli različna navodila svojih klientov za glasovanje.

Po potrditvi poravnave so največji lastniki koncerna postali ruski banki Sberbank (39,2 odstotka) in VTB (7,5 odstotka) ter lastniki obveznic (25 odstotkov), med katerimi so večinoma ameriški finančni skladi, in Zagrebačka banka (2,3 odstotka).

Današnja obravnava je potekala več ur, sodnica zagrebškega sodišča za gospodarske zadeve Nevenka Siladi Rstić je večkrat prekinila narok, večinoma zaradi ugovorov posameznih upnikov na priznane terjatve. Med drugim je tudi odvetnica slovenskega družinskega podjetja Neplast iz Mirne opozorila, da so v predlogu poravnave navedli, da so izplačali vseh 62.000 kun (8380 evrov) terjatev, čeprav dejansko niso nakazali nobenega denarja.

Siladi Rstićeva je po glasovanju napovedala, da bo sodišče lahko že v četrtek potrdilo zakonitost poravnave upnikov. Nato sledi osemdnevni rok za pritožbe, o katerih bo potem odločalo višje gospodarsko sodišče v Zagrebu.

Obravnava, ki so jo na Hrvaškem označili za "dan D za Agrokor", je potekala le nekaj dni pred potekom roka za reševanje stanja v Agrokorju, ki poteče 10. julija.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško je napovedal, da bo po pravnomočnosti postopek implementacije poravnave potekal približno do konca leta, kar bo tudi poslednja etapa saniranja Agrokorja.

Medtem je pričakovati tudi obravnavo pritožb s poravnavo nezadovoljnih upnikov.

Iz Mercatorja, ki je ocenjen kot najbolj vredno premoženje skupine Agrokor in ima ločena razmerja s svojimi bankami upnicami, so danes za STA odgovorili, da lastniških razmerij in sprememb v koncernu ne morejo komentirati, ker bi to bilo v nasprotju s pravili korporativnega upravljanja. Poudarili so, da "poravnava vsekakor prinaša dodatno stabilnost, tudi za Mercator, saj je zelo pomembno, da je upniški sporazum potrjen".

Mercator sicer ne bo mogel postati del novega Agrokorja, če se s tem ne bo strinjalo vseh 55 Mercatorjevih bank upnice, med katerimi so tudi velike slovenske banke v državni lasti na čelu z NLB, so že večkrat poudarili slovenski mediji.

Minister za gospodarstvo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je še pred potekom današnjega množičnega naroka, prek Twitterja zapisal, da si "Slovenci lahko izpogajamo tisto, kar je dosegljivo in izvedljivo". Kot je dodal, v tem pogledu še vedno računa na slovenske banke, "če že ne bodo branile našega nacionalnega interesa, da bodo vsaj zaščitile interese svojih komitentov in poslovnih partnerjev".

Po današnji obravnavi v Zagrebu je prva pred novinarjem stopila predstavnica dobaviteljev in prokuristka Kraša Marica Vidaković, ki je med drugim zatrdila, da novi lastniki ne morejo prodati največje hrvaške trgovske verige Konzuma, če s tem ne bodo soglašali dobavitelji. Kot je spomnila, so se z izredno upravo, dogovorili, da bodo dobavitelji obdržali svoja mesta na policah v naslednjih petih letih.

Članica izredne uprave koncerna Irena Weber se je pred novinarji zahvalila vsem, ki so danes podprli poravnavo ter je dejala, da visoka podpora poravnavi "veliko pove". Izpostavila je, da koncern dobro posluje ter je izrazila upanje, da bodo obdržali pozitivne trende v poslovanju Agrokorja. Pričakuje, da bodo po pravnomočnosti poravnave, lahko izročili koncern novim lastnikom "v bistveno boljšem stanju, kot je bilo pred letom dni".

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes ocenil, da sprejetje poravnave "opogumlja" ter da so po 15 meseci izredne uprave v Agrokorju lahko vsi na Hrvaškem zadovoljni. Kot je povedal novinarjem med današnjim delovnim obiskom v Varaždinu, je poravnava tudi "velika usluga" Hrvaški sosednim državam v katerih posluje Agrokor.

Pričakuje, da bodo novi lastniki kazali upanje v zmožnosti koncerna in njegovo pomembnost za celotno hrvaško gospodarstvo. Upa, da bo obnašanje novih lastnikov šlo v smeri koristi za celotno hrvaško gospodarstvo in ne samo v korist novih lastnikov.

Medtem je predstavnik največjega novega lastnika Sberbank Sergej Volk v Zagrebu izrazil zadovoljstvo z veliko podporo finančnih upnikov in dobaviteljev med današnjo poravnavo. Na novinarsko vprašanje, kako vidi prihodnost Agrokorja, je povedal, da sledi postopek za pritožbe, ki bo potekal nekaj mesecev.

Upa, da bodo po pravnomočnosti poravnave s 1. oktobrom začeli postopek uveljavitve današnje pogodbe. Napovedal je, da bodo slavili, a se ne bodo sprostili. Zaveda se, da je implementacijo poravnave treba opraviti "hitro, uspešno in kakovostno", da bodo potem "kot prihodnji lastniki s 40-odstotnim deležem lahko začeli delati v koncernu", je izjavo Volka predvajalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Poravnava prinaša tudi dodatno določilo, ki Sberbank odpira možnost zamenjave 18 odstotkov delnic slovenskega trgovca Mercator za delnice novega Agrokorja. Če bo aneks poravnave uresničen, bo Sberbank dobila dodatni 1,6-odstotni delež koncerna ob obstoječih 39,2 odstotka.