c S
Sklenili pogodbi za državno podporo investicijam družb Ocean Orchids in Medicop 04.07.2018 14:27 Ljubljana, 04. julija (STA) - Predstavniki gospodarskega ministrstva ter družb Ocean Orchids in Medicop so danes v Ljubljani podpisali pogodbi za državno podporo investicijam teh dveh družb. Družba Ocean Orchids bo gradila logistični center, Medicop skladiščno-razvojni objekt, obe družbi pa napovedujeta povečanje obsega poslovanja in dodatna delovna mesta.

Družba Ocean Orchids iz Dobrovnika, ki v rastlinjakih v Prekmurju goji orhideje, bo zgradilo nov logistični center, katerega vrednost je ocenjena na 9,3 milijona evrov, pri čemer bo država zagotovila dva milijona evrov.

Investicija je za družbo izjemnega pomena in bi bila brez državne podpore veliko težje izvedljiva, je povedal direktor Ocean Orchids Roman Ferenčak. V primarni dejavnosti spadajo v kmetijstvo, s to investicijo pa bodo dejavnost razširili tudi v logistiko. Njihovi kupci, trgovske družbe iz celotne Evrope, namreč iščejo dobaviteljske verige, ki zadostijo njihovim notranjim pogojem in so krati konkurenčne, je dodal.

Center gradijo v pričakovanju sodelovanja s švedskim pohištvenim velikanom Ikea. V centru bodo komisionirali lastne izdelke in tudi dodatne rastline, ki jih bodo gojili za Ikeo, ter rastline iz drugih evropskih in srednjeameriških držav, kar pomeni, da bodo zbirali in skladiščili različne rastline, jih sortirali in pakirali ter nadzorovali kakovost in distribucijo do Ikeinih trgovin na Bavarskem v Nemčiji, južni Franciji, Italiji, Avstriji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Hrvaškem, v Romuniji, Bolgariji, Srbiji in Grčiji.

Ferenčak je danes povedal, da so v zaključni fazi sklenitve dogovora z Ikeo, nove storitve pa bodo ponudili tudi obstoječim kupcem. Družba 75 odstotkov proizvodnje izvozi v 12 držav, trenutno zaposluje 37 ljudi, investicija, ki naj bi bila končana maja 2019, pa bo predvidoma prinesla 40 novih delovnih mest.

Proizvajalec medicinske opreme in reševalnih vozil Medicop iz Murske Sobote bo za investicijo v 6500 kvadratnih metrov velik skladiščno-razvojni objekt, ki bo vreden 6,6 milijona evrov brez opreme, medtem dobil 900.000 evrov državne podpore. Investicija, s katero naj bi število zaposlenih s sedanjih 77 povečali na več kot 100, je za podjetje zelo pomembna, je povedal direktor Peter Podlunšek, saj jim bo omogočila nadaljnji razvoj ter povečanje proizvodnje in dodane vrednosti.

Družba, ki na področju medicinske opreme 95 odstotkov proizvodnje izvozi v 60 držav po svetu, je morala namreč doslej marsikateri razpis izpustiti, ker ni mogla zagotoviti pričakovane dobave v postavljenih rokih, je povedal Podlunšek. Kot je dodal, krepijo oddelek razvoja in kakovosti, zato računa, da bodo zaposlovali tudi visokoizobražen kader. Pričakuje, da bo objekt dokončan maja prihodnje leto.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je ob podpisu pogodb državno podporo utemeljil s tem, da bo investicija Ocean Orchids zagotovila 40 novih delovnih mest, družba pa bo po napovedih tudi povečala dobave lokalnih dobaviteljev, "kar je dodaten multiplikativen učinek te investicije". Medicop bo do leta 2022 zaposlil dodatnih 23 ljudi in zvišal dodano vrednost na zaposlenega z že sedaj nadpovprečnih 49.000 evrov na 51.500 evrov na zaposlenega, je dodal.

"Takšne investicije prispevajo k temu, da smo v lanskem letu, verjamem pa, da bo tako tudi letos, dosegli 12-odstotno rast investicijskih aktivnosti in 13-odstotno rast izvoza. Vse to neposredno prispeva h gospodarski rasti," je poudaril Počivalšek.

Vlada je ta dva projekta skupaj s projektoma družb Kovis Livarna in Termit 30. maja letos uvrstila v načrt razvojnih programov za obdobje 2018-2020. Pogodbi z družbama Kovis Livarna, ki bo za 24,7 milijona evrov brez davka vreden projekt posodobitve livarne v Štorah dobila dva milijona evrov državne pomoči, in Termit, ki bo v Zagorju postavila novo jedrarno v vrednosti 3,4 milijona evrov brez davka, država pa bo prispevala 600.000 evrov, so podpisali 31. maja.