c S
Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra nekoliko navzdol 04.07.2018 11:41 Luxembourg, 04. julija (STA) - Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra se je v prvem četrtletju nekoliko znižala. Oblikovala se je pri 12 odstotkih, kar je 0,2 odstotne točke manj kot v zadnjem trimesečju lani. Medtem se je stopnja investicij gospodinjstev zvišala za 0,1 odstotne točke na devet odstotkov, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Stopnja varčevanja gospodinjstev se izračuna iz razmerja med razpoložljivimi prihodki ter višino prihrankov.

Stopnja varčevanja gospodinjstev se je z več kot 12 odstotkov pod to raven spustila v zadnjem četrtletju 2016, ko je bila 11,9-odstotna, nato pa se je na 12 odstotkov znova zvišala v tretjem četrtletju lani, v četrtem pa povzpela na 12,2 odstotka.

Eurostat je objavil tudi podatke o investicijah podjetij v območju evra. Ta se je v prvem četrtletju povečala na 23,1 odstotka, potem ko je bila v predhodnem četrtletju pri 22,9 odstotka.

Delež dobičkov podjetij v skupni dodani vrednosti pa je v prvem trimesečju dosegel 40,6 odstotka in je bil za 0,2 odstotne točke nižji kot v zadnjem četrtletju lani.