c S
Krka in Lek lani slovenskemu zdravstvu plačala 1,6 milijona evrov 04.07.2018 09:39 Ljubljana, 04. julija (STA) - Proizvajalci generičnih zdravil so v skladu s kodeksom transparentnosti Evropske zveze farmacevtske industrije in združenj (EFPIA) letos prvič razkrili plačila zdravnikom in zdravstvenim organizacijam. Kot danes poroča časnik Finance, je imel Lek lani v Sloveniji za 966.000 evrov takih plačil, Krka za 656.000, Pliva pa za okoli 330.000 evrov.

Proizvajalci originalnih zdravil morajo te podatke objavljati že od leta 2016, sicer pa v Sloveniji deluje več kot 20 podjetij in podružnic farmacevtskih multinacionalk, ki so predlani v Sloveniji za plačila zdravnikom in organizacijam v zvezi z zdravili skupaj odštela 11,7 milijona evrov, poročajo Finance.

Po pisanju časnika je Krka lani zdravnikom in organizacijam v Sloveniji nakazala 656.289 evrov, še za pet milijonov evrov pa je takih plačil opravila na več kot 70 tujih trgih, kjer deluje. Kot so ob tem pojasnili v družbi, v Sloveniji sodelujejo z nekaj več kot 160 zdravstvenimi delavci, pri plačilih pa gre za "donacije, ki so namenjene za podporo izobraževanja in organizacijo strokovnih dogodkov".

Novartis je za Lek, ki je del njegove generične divizije Sandoz, zbirne podatke o plačilih objavil že v prejšnjih letih, tokrat pa prvič tudi na ravni posameznikov. Skupaj je Novartis v Sloveniji lani opravil za 2,193 milijona evrov "prenosov vrednosti", kar je za tri odstotke več kot leto prej.

Med drugim so opravili za 571.000 evrov plačil zdravnikom, 1,1 milijona evrov zdravstvenim organizacijam, še 547.000 pa za raziskave in razvoj. V Sloveniji delujejo tri njihove družbe, pri čemer so plačila Leka znašala 966.588 evrov, plačila Novartisa Pharme Services 1,194 milijona evrov, plačila Alcona pa okoli 32.000 evrov.

Veliko zdravil v Sloveniji proda tudi hrvaška Pliva, ki je v lasti Teve, največjega generičnega proizvajalca zdravil na svetu. Lani je zdravnikom in zdravniškim organizacijam v Sloveniji plačala okoli 330.000 evrov, pišejo Finance.

V skladu s kodeksom transparentnosti EFPIA morajo farmacevtske družbe enkrat na leto do konca junija javno poročati o plačilih zdravstvenim delavcem in zdravstvenim organizacijam v promocijske ali druge namene v povezavi z razvojem in s prodajo zdravil na recept, lahko pa tudi brez recepta.

Gre predvsem za donacije in plačila za izobraževanje zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, kritje stroškov dogodkov, kot so kongresi in simpoziji, plačilo predavanj, plačilo za sodelovanje zdravnika in bolnišnic pri raziskavah ter razvoju in podobno.

Zdravniki plačila farmacevtske industrije prejemajo kot fizične osebe, pa tudi prek svojih espejev in podjetij ter prek raznih zdravniških društev in združenj, večinoma za storitve in svetovanja, del denarja pa farmacija nakazuje tudi bolnišnicam in zdravstvenim domovom, večinoma za izobraževanja.

V skladu s slovenskimi predpisi zneske na ravni posameznega zdravnika razkrijejo samo, če je ta dal za objavo soglasje, sicer pa farmacevtska družba objavi zbirni znesek. Na ravni podjetij, društev in espejev se objavi ni mogoče izogniti.

Kot so Finance poročale že lani, je v Sloveniji le okoli 36 odstotkov zdravnikov dalo soglasja za objavo podatkov o svojem finančnem sodelovanju s farmacevtsko industrijo, vsi drugi pa so to še skrivali.