c S
Država bo podprla investicije štirih podjetij 04.07.2018 06:56 Ljubljana, 03. julija (STA) - Vlada je danes v načrt razvojnih programov za obdobje 2018-2020 uvrstila štiri projekte s problemskih območij, izbrane na javnem razpisu za sofinanciranje investicij podjetij v občinah Hrastnik, Radeče in Trbovlje. Zanje bo gospodarsko ministrstvo namenilo skupaj nekaj manj kot 1,2 milijona evrov.

Na peti javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest na območju občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje, ki ga je gospodarsko ministrstvo objavilo februarja, je prispelo 22 vlog. Od teh je bilo za sofinanciranje izbranih šest projektov.

Medtem ko bo skupaj 75.190 evrov dvema manjšima projektoma odobrilo neposredno ministrstvo za finance, pa je vladni odbor za gospodarstvo na današnji seji preostalim štirim izbranim projektom dodelil skupaj 1,2 milijona evrov. Sredstva so dodeljena kot državna pomoč po regionalni shemi državnih pomoči. Gre za projekte podjetij TKI Hrastnik, Kristalglas, Eurobox in Kovit projekti.

V TKI Hrastnik bodo sredstva prejeli za investicijo v proizvodnjo novega izdelka po tehnološko inovativnejšem postopku granuliranja. Investicija je dvoletna: v prvi fazi bo prijavitelj izvedel tehnološko manj zahtevnejšo postavitev filtracije raztopin, katere produkt so granule, ki so uporabne v kmetijstvu za gnojila, drugi del investicije pa se nanaša na vzpostavitev procesa proizvodnje teh granulatov.

V podjetju Kristalglas bodo kupili šest strojev za proizvodnjo izdelkov, ki so plod lastnega razvoja in bodo sestavljali celotno linijo za proizvodnjo steklarskih izdelkov, to so steklene stopnice in ograje za stopnice. Ker podjetje iz Šentjurja na sedežu nima dovolj proizvodnih površin, bo v Trbovljah odprlo novo poslovno enoto, v kateri bo zaposlilo šest novih delavcev. Konec lanskega decembra je imelo 27 zaposlenih.

Podjetje Euroxbox je na razpisu uspelo s projektom, katerega namen je uvedba novih tehnologij v proizvodni fazi izseka, tiska in lepljenja pri proizvodnji novih izdelkov. Investicija bo pripomogla k večji avtomatizaciji procesa proizvodnje embalaže avtomobilskega žarometa za naročnika Hella Saturnus.

Zadnji podprti projekt pa je nakup opreme za peskanje pločevin, profilov in velikih zvarjencev, ki ga načrtujejo v podjetju Kovit projekti. Investicija je namenjena nakupu opreme za izdelovanje velikih zvarjencev za hidroelektrarne ter ostala energetska postrojenja. Oprema bo nameščena v nedavno zgrajen nov objekt in bo namenjena lastni proizvodnji ter storitvam za druge stranke, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.