c S
Upniki Agrokorja danes glasujejo o poravnavi 04.07.2018 07:56 Zagreb, 04. julija (STA) - Več kot 3000 upnikov s priznanimi terjatvami do hrvaškega koncerna Agrokor bo na današnji obravnavi v košarkarskem centru Dražen Petrović v Zagrebu odločalo o pogodbi o poravnavi v tej največji hrvaški družbi. Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško pričakuje uspešen konec postopka poravnave.

Zagrebško sodišče za gospodarske zadeve je na obravnavo, ki se bo začela o 8. uri, pozvalo vseh približno 5500 upnikov, a bodo lahko predvidoma glasovali le tisti, ki imajo terjatve priznane, ne pa tudi plačane.

Pravico glasu bo imelo nekaj več kot 3000 upnikov, ki skupaj terjajo 25,2 milijard kun (3,4 milijarde evrov). Najprej bodo odločali, ali bodo o poravnavi glasovali tudi upniki s prerekanimi terjatvami. Gre za dodatnih 12,1 milijarde evrov (1,6 milijarde evrov) terjatev.

Sledilo bo glasovanje o poravnavi, ki bo potekalo s pomočjo posebej za to priložnost razvite aplikacije za pametne naprave. Za uspešnost poravnave je potrebnih 67 odstotkov glasov upnikov, ki bodo pristopili glasovanju, kar predstavlja med 16,76 in 24,6 milijarde kun (med 2,26 in 3,32 milijarde evrov) terjatev.

Če bo predlog poravnave potrjen, bodo največji lastniki koncerna postali ruski banki Sberbank (39,2 odstotka) in VTB (7,5 odstotka) ter lastniki obveznic (25 odstotkov), med katerimi so večinoma ameriški finančni skladi in Zagrebačka banka (2,3 odstotka).

Peruško je napovedal, da bo po pravnomočnosti postopek implementacije poravnave potekal približno do konca leta, kar bo tudi poslednja etapa saniranja Agrokorja.

Sodišče je predvidelo tudi 5. in 6. julij kot datuma obravnave, če postopka danes ne bo mogoče končati ali pa bo prestavljen.

Dvorana, v kateri bo potekala ena največjih obravnav v zgodovini hrvaških sodišč, stoji ob stolpnici, v kateri je bil nekoč sedež Agrokorja, ko je koncern vodil dolgoletni predsednik uprave družbe Ivica Todorić. Nekoč najvplivnejši hrvaški podjetnik v Londonu čaka na izročitev Hrvaški, ki ga bremeni finančnih malverzacij v koncernu.