c S
Vodstvo Štore Steel pripravljeno zvišati plače jeklarjem 03.07.2018 15:31 Štore, 03. julija (STA) - Vodstvo Štore Steel je na današnjih pogajanjih s stavkovnim odborom izrazilo pripravljenost na zvišanje plače jeklarjem zaradi težkih pogojev dela. Kot je za STA povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvido Novak, so se dogovorili, da stavkovni odbor svoj predlog o zvišanju plač upravi posreduje do ponedeljka.

Naslednji krog pogajanj bo čez teden dni. Novak pričakuje, da bo vodstvo podprlo stavkovno zahtevo o 23-odstotnem dvigu plač.

Štorski jeklarji so v petek izvedli kratko opozorilno stavko, v kateri je sodelovalo od 80 do 90 delavcev od skupno 150 zaposlenih.

Novak ocenjuje, da štorska železarna posluje odlično, ima dovolj naročil, proizvodnja pa je rekordna. Največji problem so po njegovih besedah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Vodstvo družbe je sicer sredi junija zaključilo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V KSS ocenjujejo, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka za pogoje dela, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil, so še dodali v sindikatu.