c S
Italija napovedala boj negotovim oblikam zaposlovanja 03.07.2018 14:19 Rim, 03. julija (STA) - Nova italijanska vlada je napovedala boj proti brezposelnosti. V ponedeljek pozno zvečer je sprejela svoj prvi paket gospodarskih ukrepov, s katerim se med drugim želi zoperstaviti negotovim oblikam zaposlovanja. Za delodajalce bo po novem dražje, če bodo zaposlovali delavce le za določen čas ali jih poskušali odpustiti.

Konkretno sklepi vlade prinašajo zvišanje odškodnin v primeru neupravičenega odpuščanja, veljavnost pogodb o zaposlitvi za določen čas pa se bo po novem omejila s treh na dve leti. Ob vsakem podaljšanju teh pogodb se bodo predvideni socialni prispevki zvišali. Poleg tega so določene kazni za tista podjetja, ki bi pred manj kot petimi leti prejela državno podporo, zdaj pa poskušajo zmanjšati število delovnih mest.

S tem poskuša minister za delo Luigi Di Maio, ki je avtor paketa gospodarskih ukrepov, spodbujati zaposlovanje za nedoločen čas ter deloma razveljaviti reformo trga dela vlade Mattea Renzija iz leta 2015.

Zaposlovanje v Italiji se je sicer v zadnjih letih povečalo, a le na račun večjega števila negotovih oblik zaposlitev, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal Di Maio.

Reforma trga dela je bila ena od ključnih tem v volilni kampanji populističnega Gibanja pet zvezd, ki od začetka junija skupaj z desničarsko stranko Liga vodi vlado v Rimu. Stopnja brezposelnosti v Italiji je z 10,7 odstotka tretja najvišja v EU. Brezposelnost med mladimi pa je z 31,9 odstotka še enkrat višja od povprečja EU.

Sklepe vlade mora zdaj potrditi še parlament.