c S
Pogovori v Cimosu Kinematiki se nadaljujejo 03.07.2018 14:18 Koper, 03. julija (STA) - Danes so se nadaljevali pogovori o presežnih delavcih v Cimosovi hčerinski družbi Cimos Kinematika. Po besedah sindikalista Saša Rističa so se načeloma dogovorili glede prenosa dela zaposlenih nazaj na Cimos, več vprašanj pa ostaja še odprtih. Pogovori se bodo nadaljevali prihodnji četrtek, 12. julija.

Še do pred nedavnim je kazalo, da bodo italijanski lastniki Cimosa hčerinsko družbo uspeli prodati, neuradno turški družbi Toksan Otomotiv, a so se nato v Cimosu sredi junija odločili, da del proizvodnih programov Cimos Kinematike prenesejo na matično podjetje in prezaposlijo okoli dve tretjini od 150 zaposlenih, preostale dejavnosti Cimosa Kinematike pa likvidirajo.

Kot je po današnjem krogu pogajanj za STA pojasnil generalni sekretar sindikata SKEI za regijo Sašo Ristič, so se načeloma, vendar ne dokončno, dogovorili glede izvedbe prenosa delavcev na Cimos, med odprtimi vprašanji pa ostajajo tudi odpravnine. "Pogajanja so trda," je ocenil Ristič. Pogovore bodo nadaljevali prihodnji četrtek.

Iz Cimosa so sicer ob najavi prenosa dela dejavnosti na matično družbo v sporočilu za javnost med drugim navedli, da bo matično podjetje prevzelo proizvodne programe za kupce Audi, Aston Martin in Knorr Bremse, vsem približno 100 prenesenim delavcem pa bo zagotovljena kontinuiteta pravic iz delovnega razmerja v skladu z zakonom. Preostali proizvodni programi in dejavnosti Cimosa Kinematika so medtem v fazi likvidacije, družba pa zagotavlja, da bo s tem v zvezi spoštovala vse zakonske in pogodbene obveznosti.

Novi italijanski lastniki Cimosa so družbo Cimos Kinematika ustanovili lani jeseni in nanjo prezaposlili 200 delavcev v proizvodnem programu kinematika, nato pa za ta program začeli iskati kupca. Gre sicer za osrednji proizvodni del koprske Cimosove tovarne. Poleg razvojnega oddelka je kinematika namreč edini proizvodni del skupine Cimos na koprski lokaciji.