c S
Trgovina na drobno v območju evra maja na mesečni ravni nespremenjena 03.07.2018 13:24 Luxembourg, 03. julija (STA) - Obseg trgovine na drobno v območju evra se maja v primerjavi z aprilom ni spremenil, v EU pa je narasel za 0,3 odstotka. V primerjavi z lanskim majem je v državah z evrom narasel za 1,4 odstotka, v uniji pa za 2,3 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Maja je v območju evra prodaja hrane, pijače in tobaka na mesečni ravni narasla za 1,1 odstotka, prodaja neživilskih proizvodov pa upadla za en odstotek, medtem ko se prodaja motornih goriv ni spremenila. V EU je prodaja hrane, pijač in tobaka narasla za 1,2 odstotka, prodaja motornih goriv pa za 0,1 odstotka, medtem ko je prodaja neživilskih izdelkov upadla za 0,5 odstotka.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so imele na mesečni ravni najvišje rasti Portugalska (+4,7 odstotka), Latvija (+3,4 odstotka) in Slovenija (+3,1 odstotka). Padce so beležile Nemčija (-2,1 odstotka), Avstrija (-0,7 odstotka) in Španija ter Poljska (v obeh -0,1 odstotka).

Na letni ravni je v državah z evrom prodaja hrane, pijač in tobaka narasla za 1,7 odstotkov, prodaja neživilskih izdelkov za 1,6 odstotka, medtem ko je prodaja motornih goriv upadla za 0,3 odstotka. V uniji je prodaja neživilskih izdelkov poskočila za 2,8 odstotka, prodaja goriv za 2,1 odstotka in prodaja hrane, pijač in tobaka za dva odstotka.

Največjo rast so imele Madžarska (+7,7 odstotka), Romunija (+7,1 odstotka) in Latvija (+6,9 odstotka). Največje padce so imele Malta (-1,8 odstotka), Luxembourg (-1,2 odstotka) in Španija (-0,4 odstotka). Slovenija je beležila 3,8-odstotno rast.