c S
Stopnja inflacije v Turčiji dosegla najvišjo raven v 15 letih 03.07.2018 13:18 Ankara, 03. julija (STA) - Zaradi nizkega tečaja domače valute lire postaja življenje za Turke vse dražje. Kot so danes v Ankari sporočili iz statističnega urada Turkstat, so bile cene junija za 15,4 odstotka višje kot pred letom dni. To je najvišja stopnja inflacije od oktobra 2003. Maja je bila letna stopnja inflacije v Turčiji pri 12,2 odstotka.

Najvišjo letno rast cen so statistiki junija opazili v transportnih storitvah (za 24,3 odstotka) ter pri cenah pohištva in gospodinjskih aparatov (za 18,9 odstotka). Opazno so se podražila tudi nekatera osnovna živila, kot so čebula, krompir in korenje.

Tudi na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin v Turčiji junija občutno zvišale, namreč za 2,6 odstotka. Maja je bila ta rast z 1,3 odstotka precej šibkejša, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po objavi teh podatkov se je tečaj turške lire še dodatno znižal. V razmerju do dolarja in evra je nacionalna valuta izgubila približno en odstotek vrednosti. Od začetka tega leta je lira izgubila že več kot 23 odstotkov vrednosti.

Rast stopnje inflacije povzroča težave turški centralni banki. Ta je v zadnjih mesecih sicer zvišala svojo ključno obrestno mero, vendar pa se mora hkrati boriti tudi za ohranitev svoje neodvisnosti. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je še pred zmago na predsedniških volitvah 24. junija napovedal, da namerava okrepiti svoj vpliv na denarno politiko. Sam je nasprotnik visokih obrestnih mer, ki veljajo za klasičen inštrument v boju z visoko stopnjo inflacije ter podpornika nacionalne valute, a hkrati tudi dražijo posojila.