c S
Rotnik na sodišče zaradi obtožbe o tatvini dokumenta na Fursu 03.07.2018 09:57 Celje, 03. julija (STA) - Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik, ki je že več let v središču preiskav domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), se bo moral zagovarjati na celjskem okrožnem sodišču. Obtožnica ga bremeni preprečitve dokazovanja in tatvine dokumenta, v katerem je prijavil, s koliko gotovine razpolaga.

Rotnik je Teš vodil od aprila 2003 do novembra 2010, v času, ko je prišlo do odločitve o gradnji 600-megavatne elektrarne, ki se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpela na 1,428 milijarde evrov. Prav zaradi vodenja Teša pa se je znašel pod plazom očitkov o nepravilnostih.

Proti Rotniku je po poročanju medijev vloženih že več obtožnic, prva pa je pravnomočna postala obtožnica v zadevi, ki sicer ni neposredno povezana s in financiranjem Teša 6, temveč se nanaša na domnevno krajo dokumenta na Finančni upravi RS (Furs) v letu 2013. Nekdanji direktor Teša se bo v petek na predobravnavnem naroku lahko izrekel o krivdi. V primeru priznanja krivde in dogovora s tožilstvom bi se sojenje zanj končalo, v nasprotnem primeru pa se bo nadaljevalo z glavno obravnavo.

Davčni pregled in izginula dokumentacija

Davčni pregled pri Rotniku je stekel konec leta 2012, inšpektorji pa so pregledali njegovo poslovanje med 1. januarjem 2007 in 31. decembrom 2011. Rotnik naj bi po tistem, ko je prijavil svoje premoženje in zapisal, da ima v bančnem sefu 3,3 milijona evrov gotovine, dokument o tem odtujil iz davčnega spisa. S tem naj bi poskušal preslepiti inšpektorje pri odmeri davkov, pozneje pa naj bi oviral dokazovanje domnevno nezakonito pridobljenega premoženja, kar sam zanika.

Januarja 2016 je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, sodišče je oktobra istega leta uvedlo preiskavo, tožilstvo pa je februarja lani vložilo obtožnico proti Rotniku. Tožilstvo je sicer v tem primeru odstopilo od pregona ene osebe, neuradno Rotnikove odvetnice Varje Holec.

Po izračunih Fursa je imel Rotnik za 3,9 milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora, zato so mu odmerili 1,6 milijona evrov davka. Rotnik meni, da so iskali grešnega kozla za manjkajoče tri milijone, ki so jih kriminalisti iskali v Tešu. Meni še, da sta akcijo sinhrono sprožili policija in finančna uprava; svojo prvo davčno odločbo naj bi namreč prejel ravno v času pripora.

Rotnik je pred leti dejal, da mu denarja ne morejo pobrati, saj da ga nima. Zadeva se je preselila na sodišče in lani spomladi je upravno sodišče potrdilo ugotovitve Fursa ter mu odredilo plačilo zahtevanega zneska. V tistem času je bil direktor Komunalnega podjetja Velenje in zaradi sodbe upravnega sodišča so ga razrešili s položaja. Letos je Rotnik odmerjeni davek tudi poplačal.

Obsežne preiskave v Tešu

Gre sicer za manjši del preiskav nepravilnosti v Tešu. Leta 2014 je tožilstvo na celjsko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo 10 fizičnih in dveh pravnih oseb zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Rotnika so skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom 5. novembra 2014 v okviru obsežnih hišnih privedli pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča, ki je zanj odredila pripor.

Iz pripora je Rotnik odšel 24. decembra 2014, ko je vrhovno sodišče ugotovilo, da je bil sklep o odreditvi pripora nezakonit. Rotnik je bil takrat osumljen pranja denarja, ker naj bi denar iz kaznivih dejanj skušal legalizirati tako, da naj bi se s Pušnikom dogovoril za lažno posojilno pogodbo.

Poleg tega, kot navaja specializirano državno tožilstvo, preiskujejo tri sklope očitkov, in sicer je podan utemeljen sum kaznivih dejanj glede dobave glavne tehnološke opreme za šesti blok (oškodovanje v višini 250 milijonov evrov), glede rekonstrukcije kotla na petem bloku (360.000 evrov oškodovanja) in glede nabave merilno analitičnega sistema za generatorja na četrtem in petem bloku (280.000 evrov oškodovanja). Vsa preiskovana dejanja so bila storjena na škodo Teša.

Preplačan šesti blok

Preiskava Teš 6 je po poročanju POP TV pokazala, da je bila investicija preplačana za pol milijarde evrov. Rotnik sicer priznava, da smo šesti blok Teša preplačali, vendar za to krivi svoje naslednike. Na zaslišanju pred preiskovalno parlamentarno komisijo je zatrdil, da je bil projekt voden transparentno in gospodarno, z vsemi podrobnostmi glede šestega bloka pa da so bili seznanjeni vsi predpostavljeni.

Vendar pa policija neuradno potrjuje, da so vodilni v termoelektrarni zgradili prevelik blok glede na zaloge premoga v velenjskem premogovniku. Iz pregledanih elektronskih sporočil pa naj bi izhajalo tudi, da so zavajali s podatki, da se ni dalo zgraditi manjšega in cenejšega bloka ter ves čas prirejali podatke. Podatki iz Švice naj bi potrdili sume, da je Alstom za podkupnine v Sloveniji namenil tri milijone evrov, najmanj 870.000 evrov nezakonitih provizij naj bi po ugotovitvah preiskovalcev dobil tudi nekdanji direktor Teša.

Dolgotrajne preiskave nepravilnosti v Tešu

Od podpisa pogodbe z Alstomom je minilo deset let, hišne preiskave so izvedli pred šestimi leti, junija 2012 je policija podala ovadbe. Naslednji mesec je tožilstvo zahtevalo uvedbo preiskave, šele dobri dve leti pozneje, februarja 2017, pa jo je celjsko okrožno sodišče tudi uvedlo. Predsednik višjega sodišča v Celju Branko Aubreht je zato spomladi po zahtevi pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča odredil pregled dela na sodišču zaradi dolgotrajnosti postopkov.

Kot je pojasnil predsednik Okrožnega sodišča v Celju Matevž Žugelj, gre za eno najobsežnejših zadev, ki so jih dobili v obravnavo. "Za hrambo spisa s prilogami smo morali nameniti celoten pisarniški prostor. Trenutno obsega 59.121 listinskih številk. Od tega je 27.721 strani spisa, prilog A 30.607, prilog B 643 in prilog C 150; skupaj gre za 151 fasciklov. Poleg tega je policija štiri leta po podani ovadbi marca 2018 vložila zelo obsežno dopolnitev kazenske ovadbe v 35 kartonskih škatlah," je pojasnil Žugelj.