c S
Iz Bruslja Španiji in Grčiji dodatnih 45,6 milijona evrov pomoči za migracijske izzive 03.07.2018 07:35 Bruselj, 02. julija (STA) - Evropska komisija bo Španiji in Grčiji dodelila dodatnih 45,6 milijona evrov nujne pomoči za soočanje z migracijskimi izzivi. Španija bo prejela 25,6 milijona evrov, Grčija po posredno 20 milijonov evrov, so danes sporočili v Bruslju.

Španija bo pomoč iz Bruslja dobila za izboljšanje sprejemnih zmogljivosti na južni obali ter v španskih esklavah na severu Afrike, Ceuti in Melilli. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) bo dobil finančna sredstva za izboljšanje sprejemnih razmer v Grčiji, zlasti na otoku Lezbos.

Kot so še danes sporočili v Bruslju, je bil z omenjenimi odobrenimi sredstvi dosežen pomemben mejnik - Evropska komisija je v okviru nujne pomoči v finančnem obdobju med letoma 2014 in 2020 skupno mobilizirala že več kot milijardo evrov za pomoč državam članicam, ki se soočajo z največjimi migracijskimi pritiski, to pa so po navedbah iz sporočila za javnost Italija, Grčija, Bolgarija, Hrvaška, Nemčija, Švedska in Španija.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je ob tem dejal, da Evropska komisija na tak način nadaljuje z uresničevanjem svojih obvez do držav članic, ki se soočajo z migracijskimi pritiski.