c S
Tudi letos brez dogovora o ceni pšenice 02.07.2018 14:46 Murska Sobota, 02. julija (STA) - V Murski Soboti se predstavniki pridelovalcev in kupcev danes niso uspeli dogovoriti o letošnjih odkupnih cenah pšenice. Mlinarji ponujajo kmetom podobne cene kot lani, kmetje pa so zaradi slabih vremenskih razmer zahtevali več. Pogajanja so končana, o žitni verigi pa prvi trdijo, da deluje, drugi pa, da je ni več.

Mlinarji kmetom za pšenico razreda A ponujajo od 165 do 175 evrov, za kakovost B 1 od 150 do 160 in za kakovost B 2 od 140 do 145 evrov za tono. Ceno za krmno pšenico so prepustili trgu. Kmetje so za najboljšo pšenico zahtevali 180 evrov, za B 1 160, za B 2 150 in za krmno pšenico 140 evrov.

Predsednik komisije za prodajo pšenice na strani kmetov, kjer so združeni sindikat, zbornica in zadružna zveza, Franc Küčan, je ob tem povedal, da je bila njihova ponudba zelo korektna in da se niso mogli strinjati s ponudbo. Po njegovih besedah mlinarji zavajajo, ker da bodo morali kmetje v resnici lansko izhodiščno ceno znižati za pet evrov.

"Katastrofa je, da ponujajo cene "od-do", ker zmeraj velja cena "od" in nikoli "do". "Pozivam vse kmete, ki prodajajo pšenico, naj pregledajo, kdo ponuja boljšo ceno, in naj se potem odločajo," dodaja prvi pogajalec pridelovalcev.

Direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjana Zagorc, ki zastopa kupce, pa je dejala, da ni bilo mogoče ugoditi dokaj visokim željam prodajalcev, čeprav razumejo, da je bilo letos veliko vremenskih težav in posebno leto, kar se tiče rasti pšenice.

"Vendar smo glede na gibanje cev okoli nas in ponudbe prvih odkupovalcev v verigi nekako iz mlinarske strani predlagali cene, kot so veljale lani, na njihovi strani pa je to povzročilo kar nekaj nezadovoljstva, pričakovali so, da bodo mlinarji poplačali vremenske težave," je povedala in dodala, da bodo po njenem mlinarji tako kot lani razumeli položaj ter posebej obravnavali posamezne primere in določevali ceno.

Za žitno verigo, katere izziv je vstop v shemo izbrana kakovost, Zagorčeva pravi, da po njenem deluje, saj vendarle govorimo o 10 do 12 velikih akterjih na trgu, ki pšenico odkupijo in prodajo mlinarjem. Küčan pa je prepričan, da žitne verige ni več, češ da so med drugim predlagali okoli 30 manjših sprememb pri odkupu, vendar so mlinarji prav vse zavrnili, prav tako tudi predloge na pogajanjih za ceno.

Danes je odkupne cene objavil turniški Agrocorn, cena krmne je za deset evrov višja od lanske in je 140 evrov. Letos bodo kot krmno pšenico obračunavali pšenico z do 11 odstotki beljakovin. Cena pšenice z 11 do 12, 5 odstotka beljakovin je 145 evrov za tono, od 12, 6 do 13, 5 odstotka beljakovin 155 evrov, od 13,5 do 14, 3 odstotka beljakovin 165 evrov, nad 14,3 odstotka beljakovin pa 175 evrov za tono.

V primerjavi z lani so te odkupne cene bistveno višje, za pridelovalce pa je ugodnejše tudi razvrščanje v kakovostne razrede.

V Pomurju so danes začeli žeti pšenico, kakovosti in količine pridelovalci še ne želijo podrobneje napovedovati. Po prvih ocenah na letošnjem dnevu pšenice v Rakičanu pred dnevi naj bi bil pridelek manjši za 20 do 30 odstotkov, slabša kot lani naj bi bila tudi kakovost.