c S
Evropske borze negativno 02.07.2018 10:53 Frankfurt/London/Pariz, 02. julija (STA) - Indeksi na evropskih borzah so obarvani rdeče. Vlagatelje skrbijo trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko ter politične negotovosti v Nemčiji.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se okoli 10.30 giblje odstotek pod izhodiščem. Toliko v Londonu in Parizu izgubljata tudi FTSE 100 in CAC 40, medtem ko je v Frankfurtu DAX približno 0,70 odstotka v minusu.

Vlagatelji v Evropi so zaskrbljeni nad dogajanjem v Nemčiji. Tam je Horst Seehofer, notranji minister in vodja Krščansko-socialne unije, ki je koalicijska partnerica, ponudil odstop z obeh položajev zaradi nestrinjanja z migracijsko politiko.

Zato v primerjavi z dolarjem vrednost izgublja tudi evro. Ta je doslej izgubil približno 0,24 odstotka in se giblje pri 1,1637 dolarja.

Zaradi Nemčije in napetosti v trgovinskih odnosih med ZDA in Kitajsko so zaskrbljeni tudi vlagatelji v Aziji. Osrednji indeksi na vodilnih borzah so izgubili več kot dva odstotka vrednosti, v zeleno so se v povprečju obarvale le delnice v Hongkongu.