c S
Hrvaška v prvem trimesečju s 14 odstotkov več prihodkov od turizma 02.07.2018 05:18 Zagreb, 29. junija (STA) - Hrvaška je v prvih treh mesecih letos zabeležila 450,2 milijona evrov prihodkov iz naslova turizma, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je danes objavila hrvaška centralna banka. Hrvaška je v prvem četrtletju zabeležila petino več turistov, povečal se je tudi delež te panoge v hrvaškem BDP.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je povedal, da so bili prihodki v začetku leta velik korak naprej v prizadevanjih turističnega sektorja, da bi bila Hrvaška konkurenčna turistična država vse leto.

Ponovil je, da letos pričakuje nekaj manj kot milijardo evrov vlaganj v turizem, kar naj bi prispevalo k razvoju turističnih mest in krepitvi celotnega hrvaškega gospodarstva.

Delež turizma v bruto domačem proizvodu (BDP) je po podatkih hrvaškega ministrstva za turizem v prvem četrtletju letos znašal štiri odstotke, kar je 0,2 odstotne točke več kot v enakem obdobju lani.

Na Hrvaškem so v prvem letošnjem trimesečju zabeležili 894.000 prihodov turistov, kar je za 19 odstotkov več kot v lanskem obdobju, število nočitev pa se je povečalo za 20 odstotkov na 2,3 milijona.