c S
Trump bi rad umaknil ZDA tudi iz Svetovne trgovinske organizacije 02.07.2018 05:17 Washington, 29. junija (STA) - Ameriški medij Axios navaja vire blizu ameriškega predsednika, ki pravijo, da predsednik Donald Trump pogosto govori čez Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) in sprašuje, zakaj se ZDA iz organizacije ne morejo kar umakniti, svetovalci pa ga sproti mirijo. Doslej naj bi že 100-krat zagrozil, da se bo umaknil iz WTO.

Razlog za Trumpovo jezo je prepričanje, da je WTO na strani vseh drugih, le na strani ZDA ne, poroča Axios.

Trump je med kampanjo WTO uvrstil na seznam zadev, ki se mu zdijo katastrofa za ZDA. Med drugim je tako označil pariški podnebni sporazum, iranski jedrski sporazum, zvezo Nato, sporazum o prosti trgovini jugovzhodne Azije in sporazum o prosti trgovini severne Amerike (Nafta). Trump je doslej že odstopil iz pariškega sporazuma, dogovora z Iranom in sporazuma z jugovzhodno Azijo, dela pa na uničenju Nafte.

Usoda zveze Nato bo bolj jasna po julijskem vrhu zavezništva v Bruslju in Trumpovem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, kritiziranje WTO pa je podobno neutemeljeno kot so druge Trumpove ocene mednarodnih dogovorov.

Letošnje poročilo ameriške vlade, torej Trumpove vlade s Trumpovim podpisom, ugotavlja, da so ZDA od leta 1995 dobile 85,7 odstotka vseh sporov pred razsodiščem WTO. Vse druge države sveta pa se lahko skupaj ponašajo z 84,4-odstotnim uspehom. Kitajska je doslej zmagala v 66,7 odstotka primerov. Trumpovi svetovalci ga za zdaj držijo nazaj.