c S
Nafta ob pozivih k povečanju proizvodnje cenejša 02.07.2018 09:11 Singapur, 02. julija (STA) - Cene nafte so se danes znižale in se tako spustile z najvišjih vrednosti v zadnjih treh letih in pol, ki so jih dosegle v petek. Trgovci kot razlog za pocenitev navajajo ponovne pozive ameriškega predsednika Donalda Trumpa k povečanju proizvodnje nafte, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba danes zjutraj odšteti 78,29 dolarja, kar je 94 centov manj kot ob koncu trgovanja v petek. Zahodnoteksaška nafta za dobavo v avgustu se je pocenila za 75 centov na 73,40 dolarja.

Trump je v soboto prek Twitterja sporočil, da je Savdska Arabija ugodila njegovi zahtevi po večjem črpanju nafte. Kot je zapisal, se je savdski kralj Salman z njim strinjal, da so cene previsoke, in obljubil, da bo Savdska Arabija povečala proizvodnjo.

Ameriški predsednik je v tvitu govoril o zvišanju v višini dveh milijonov sodov dnevno, kar bi bilo za samo Savska Arabijo precejšnje povečanje. Bela hiša v kasnejšem sporočilu o konkretni številki ni govorila, poroča dpa.

Nafta je v petek dosegla najvišjo vrednost v zadnjih treh letih in pol. Trump je v minulih mesecih Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec), v kateri je Savdska Arabija pomembna proizvajalka, večkrat očital, da z omejitvijo proizvodnje umetno viša cene nafte. Cene so se povzpele med drugim tudi zaradi negotovosti glede dobave, potem ko so ZDA odstopile od dogovora z Iranom in ponovno uvedle sankcije proti tej z nafto bogati državi.