c S
Trumpove carine vplivale na slab teden na newyorških borzah 02.07.2018 06:10 New York, 30. junija (STA) - Newyorški borzni indeksi so v petek sklenili trgovalni teden v rdečih številkah, saj je vlagatelje začele skrbeti posledice trgovinske politike predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je prepričan, da bo z višjimi carinami uspel zmanjšati zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA

Industrijski indeks Dow Jones je v primerjavi s petkom preteklega tedna nazadoval za 309,48 točke oziroma 1,3 odstotka na 24.271,41 točke, širši indeks Standard & Poor's 500 je nazadoval za 36,51 točke oziroma 1,3 odstotka na 2718,37 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 182,51 točke oziroma 2,4 odstotka na 7510,30 točke.

Ministrstvo za trgovino je v ponedeljek poročalo o majski 6,7-odstotni rasti prodaje novih stanovanjskih nepremičnin v primerjavi z aprilom, vendar pa so se vlagatelji osredotočili na carinsko vojno med ZDA in Kitajsko.

Po prvem naboru carin na jeklo in aluminij ter tudi na del kitajskega izvoza v ZDA, Trump, ki je prepričan, da je trenutni trgovinski sistem v veliki meri oblikovan tako, da škodi predvsem ameriškim gospodarskim interesom, zdaj grozi še z uvedbo 20-odstotnih carin na uvoz avtomobilov iz EU v ZDA, kar bi lahko vplivalo na globalne verige vrednosti v avtomobilskem sektorju, ter z nadaljnjimi ukrepi proti Kitajski.

Ameriške oblasti medtem po pisanju agencije Bloomberg pripravljajo posebno izredno zakonodajo, s katero bi zaradi grožnje za ekonomsko in nacionalno varnost dodatno omejile naložbe kitajskih podjetij v nekaterih sektorjih ameriškega gospodarstva, kot so nove tehnologije v avtomobilski industriji, robotika in letalsko-vesoljski sektor.

Indeksi so si po ponedeljkovem padcu v torek malce opomogli, ker so vlagatelje razveselile delnice tehnoloških podjetij, na poslabšanje razpoloženja pa ni vplivalo niti nazadovanje vrednosti indeksa potrošniškega zaupanja, ki ga izračunava newyorški Conference Board, v juniju. Indeks je od maja nazadoval s 128,8 na 126,4 točke.

V sredo se je vrnila skrb zaradi trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko, in indeksi so vse kar so v torek pridobili potem z obrestmi izgubili. Ministrstvo za trgovino je ob tem poročalo, da so naročila trajnih dobrin maja v primerjavi z aprilom nazadovala za 0,6 odstotka na 248,8 milijarde dolarjev, že aprila od marca pa so padla za odstotek.

Poročilo ministrstva za trgovino o le dvoodstotni gospodarski rasti ZDA v prvem četrtletju letošnjega leta in nadaljevanje zaskrbljenosti zaradi trgovinskih vojn v četrtek sicer ni zmanjšala navdušenja vlagateljev nad pozitivnimi gibanji finančnih in tehnoloških delnic in indeksi so deloma ublažili izgube v ponedeljek in sredo. Indeksi so rahlo napredovali tudi v petek, vendar še zdaleč ne dovolj za pozitiven teden.

Ministrstvo za trgovino je poročalo, da se je potrošniška poraba maja na mesečni ravni zvišala za 0,2 odstotka, osebni dohodki so se maja na mesečni ravni zvišali za 0,4 odstotka, stopnja varčevanja je maja narasla za 3,2 odstotka razpoložljivega dohodka po davkih, osnovna inflacija brez cen energije in hrane vezana na potrošniško porabo pa je dosegla 2,0 odstotka.

Vrednost indeksa potrošniškega zaupanja, ki ga izračunava Univerza Michigan, se je junija ustavila pri 98,2 točke, potem ko je bil maja pri 98 točkah. Uvodna junijska meritev je bila sicer višja, 99,3 točke.

Razlog za spremembo je po oceni Univerze Michigan strah pred trgovinskimi vojnami. "Vpliv carin na ameriško ekonomijo je bil eden od pomembnejših razlogov za zaskrbljenost udeležencev ankete," je dejal glavni ekonomist za potrošniške raziskave pri univerzi Michigan Richard Curtin.

Dow Jones je v petek napredoval za 55,36 točke oziroma 0,2 odstotka, S&P 500 za 2,06 točke oziroma 0,1 odstotka, Nasdaq pa za 6,62 točke oziroma 0,1 odstotka.

Od konca lanskega leta je Dow Jones doslej nazadoval za 447,81 točke oziroma 1,8 odstotka, S&P 500 je napredoval za 44,76 točke oziroma 1,7 odstotka, Nasdaq pa za 606,91 točke oziroma 8,8 odstotka.