c S
Heliosov lastnik v pogovorih z morebitnim partnerjem 02.07.2018 06:10 Domžale/Dunaj/Tokio, 30. junija (STA) - Japonski konglomerat Mitsui & Co. je z japonsko skupino Kansai Paint v pogovorih o prevzemu 20-odstotnega deleža družbe Kansai Helios Coatings z Dunaja, edine lastnice domžalskega Heliosa. Mitsui in Kansai Paint si od povezovanja obetata širitev poslovanja.

Mitsui je aprila na svoji spletni strani sporočil, da je s Kansai Paint začel pogovore o lastniškem vstopu v Kansai Helios Coatings, in sicer o prevzemu 20-odstotnega deleža, medtem ko bi preostalih 80 odstotkov ostalo v lasti Kansai Paint.

V Heliosu so STA povedali, da postopek še ni zaključen, zato več informacij ne morejo podati.

Mitsui je v objavi ocenil, da je svetovni trg barv in premazov vreden okoli 150 milijard dolarjev, pri čemer je v zadnjih desetih letih v povprečju letno zrasel za pet odstotkov, stabilno rast pa je pričakovati tudi v prihodnje. Med drugim je ugotavljal, da morajo proizvajalci razvijati izdelke, ki natančno izpolnjujejo želje strank, pri čemer morajo povečati prizadevanja za razvoj okolju prijaznih izdelkov. V oceni je tudi zapisal, da prihaja v zadnjih letih ob velikih prevzemih do lastniške konsolidacije v panogi.

Mitsui je v srednjeročnem planu področje kemije postavil kot osrednji steber poslovanja, pri čemer bo uporabil izkušnje z delovanjem na drugih področjih, kot sta stroji in infrastruktura ter železo in jeklo.

Za Helios so ugotavljali, da je prek podjetij v skupini razvil široko paleto barvnih izdelkov za različno uporabo ter razširil poslovanje po Evropi, med drugim v Avstriji, Sloveniji in Rusiji, ter v državah nekdanje Sovjetske zveze.

V partnerstvu s Kansai Paint si obetajo, da bodo izkoristili obstoječe omrežje Mitsuija po svetu in izdelke in tehnologijo Kansai Paint ter skupaj razširili poslovanje v Evropi in na drugih povezanih trgih.

Kansai Paint je edini lastnik Heliosa postal spomladi 2017. Za Helios, ki na ravni skupine zaposluje več kot 2000 ljudi, od tega več kot 1000 v Sloveniji, je po informacijah spletnega portala Siol odštel 330 milijonov evrov kupine in dodatno prevzel še za 200 milijonov evrov dolga.

Helios je bil eno od 15 podjetij na seznamu za privatizacijo. Leta 2014 je za 145 milijonov evrov prešel v last avstrijskega holdinga Ring International, kapital pa sta poleg Ringa zagotovila še ameriška sklada Franklin Templeton in Blackstone. Ob tem je prevzel še za okoli 105 milijonov evrov Heliosovega dolga.

Skupina Helios je lani ustvarila za okoli 390 milijonov evrov prodaje, kar je šest odstotkov več kot predlani. Podatkov o čistem poslovnem izidu niso razkrili, predlani pa je ta zrasel s 55,4 milijona evrov na 58 milijonov evrov.

Mitsui je korporacija z dejavnostjo na področjih pridobivanja kovin, proizvodnje strojev in infrastrukturnih projektov, kemije, energetike, prehrane in skrbi za zdravje ter inovacij na področju komunikacij in poslovanja podjetij. V poslovnem letu, ki se je izteklo konec marca, je ustvaril 46,2 milijarde dolarjev prihodka in 3,9 milijarde dolarjev dobička, zaposloval je več kot 42.000 ljudi, kaže spletna stran Mitsuija.