c S
Dva odstotka odraslih vsaj polovico zaslužita prek spletnih platform dela 02.07.2018 06:09 Bruselj, 30. junija (STA) - Vsak deseti odrasli je vsaj enkrat uporabil spletne platforme za zagotavljanje storitev, kaže poročilo Skupnega raziskovalnega središča. Medtem ko za večino vprašanih platforme ostajajo občasen vir sekundarnega prihodka, pa dva odstotka odraslih dela več kot 20 ur tedensko ali zasluži vsaj polovico svojega prihodka prek spletnih platform dela.

Kot so sporočili iz Evropske komisije, poročilo temelji na anketi več kot 32.000 oseb iz 14 držav članic. Po besedah komisarke za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen delo prek takšnih platform predstavlja novo in hitro rastočo realnost.

"Zagotoviti moramo, da bodo ljudje ustrezno zaščiteni ne glede na njihove pogodbe. Zato smo tudi pripravili zakonske predloge za izboljšanje delovnih pogojev platformnih delavcev in njihovega dostopa do socialne zaščite, kar je skladno z evropskim stebrom socialnih pravic.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics, pristojen za Skupno raziskovalno središče, je ob tem izpostavil, da se mnogi uporabniki digitalnih platform sploh ne zavedajo, kakšne spremembe takšne platforme pomenijo za delavce.

"To poročilo predstavlja dobro osnovo za razumevanje tega, kako te platforme delujejo in kako vplivajo na razvoj trga dela, da lahko izboljšamo evropske politike ter ljudem olajšamo iskanje dela in izboljšamo njihovo zaščito," je dejal.