c S
Celjska občina prejela sredstva za energetsko sanacijo objektov 02.07.2018 06:07 Celje, 30. junija (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je celjski občini dodelilo 1,6 milijona evrov nepovratnih sredstev za energetsko sanacijo javnih objektov. Dela na štirih celjskih osnovnih šolah, treh vrtcih in na Celjskem domu se bodo začela julija in bodo potekala še v letu 2019, so sporočili s celjske občine.

Celjski župan Bojan Šrot in direktor javnega podjetja Energetika Celje Aleksander Mirt sta v začetku marca podpisala koncesijsko pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za celovito energetsko sanacijo osmih javnih objektov v Celju. Vrednost celotne naložbe znaša nekaj več kot štiri milijone evrov.

Energetika Celje bo za uspešno izvedbo projekta zagotovila skoraj polovico predvidenih finančnih sredstev oz. 1,9 milijona evrov, preostanek sredstev v višini 450.000 evrov pa bo celjska občina zagotovila iz proračuna.

V projekt celovite energetske obnove so vključene Osnovna šola (OŠ) Hudinja, IV. OŠ Celje, OŠ Glazija in II. OŠ Celje in Vrtec Zarja-enota Živ Žav, Vrtec Zarja-enota Iskrica in Vrtec Anice Černejeve-enota Mavrica. Energetske prenove bo deležen tudi Celjski dom, njegova sanacija je ocenjena na okoli 1,6 milijona evra, istočasno pa bodo sanirali tudi historično fasado Celjskega doma, za kar bo celjska občina iz proračuna zagotovila nekaj manj kot pol milijona evrov v letih 2018 in 2019.

Ukrepi za celovito energetsko sanacijo objektov so definirani v razširjenem energetskem pregledu, ki je bil izdelan za vsak posamezni objekt.

Zajamčeni prihranki za vseh osmih objektov na leto znašajo okrog 175.000 evrov. "Energetsko pogodbeništvo ne pomeni zgolj enkratne investicije koncesionarja, ampak njegovo zagotavljanje predvidenih prihrankov in vzdrževanje vseh osmih objektov za celo dobo trajanja pogodbe, torej 15 let. Učinkovita raba energije v javnih stavbah dolgoročno vpliva na manjši ogljični odtis, izboljšano bivalno oz. delovno okolje, ter omogoča prihranke pri vzdrževanju," še navajajo na celjski občini.